„24 май носи една великденска тържественост”. С тези думи на Иван Вазов ученици от Хуманитарната гимназия в Пловдив поставиха началото на празничното честване пред паметника на Светите братя Кирил и Методий на площад „11 май”. Те припомниха делото на Кирил и Методий и техните ученици и подчертаха, че славянската писменост е „уникален духовен подвиг”. Празнично слово произнесе и директорът на РУО Иванка Киркова.

„Виждам, че сърцата ви ликуват, да вдигнем високо чела, защото и „ние сме дали нещо на света”. Време е всички заедно да обединим усилията си и да съхраним бъдещето на България, да осъзнаем нашето минало, защото без него нямаме и настояще, и бъдеще”, каза тя.

След нея с поздрав към присъстващите се обърна и кметът на града Костадин Димитров, който отново посочи, че 24 май е най-светлият празник  на духовността,  книжовността и културата.

„От децата, които ще участват в това шествие зависи да предадат наред делото на светите братя. Пловдив през вековете е бил град на духовността. Пловдив е култура и духовност и днес. Пловдив е искра, която всеки един от вас разпръсква”, заяви градоначалникът.

След неговите думи пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия, а след нея бе даден старт и на шествието към площад „Централен“.

То  се предвожда от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.