По-малко от месец остава до премиерата на филма „Каравеловската сватба. 100 години по-късно, както преди век“. Голямото събитие ще бъде на 19 септември от 18 часа в Голямата зала на Община Карлово. 

Традиционната сватба отпреди век беше заснета в карловското село Каравелово. В снимките се включиха над 100 местни жители, облечени в народните носии на своите баби и дядовци, извадени от старите ракли. Ето трейлъра на продукцията:

Инициативата е на Сдружение „Любен Каравелов“ и кмета на селото Славка Червенкова. В лентата участва и 104-годишната баба Гена Серкьова, която разказва за венчавката си със своя съпруг Марин, вече покойник. Филмът показва възстановка всички ритуали, съпътстващи сватбата, като рясане на булката и бръснене на младоженеца, както и обичаят „Жътва“.

Настоящата продукция е всъщност втора серия на филм от 2016 година - "Розобер", а ако има и трета, тя вероятно ще бъде "Каравеловското бебе", споделят с позитивизъм авторите на идеята.

Източник: Манов Николов 

Автентична сватба отпреди век събра каравеловци, снимат я на филмВ лентата участва и 104-годишната баба Гена Серкьова, която разказва за венчавката си със своя съпруг Марин