Традиционна сватба отпреди век бе заснета на филм в карловското село Каравелово. Любопитното е, че в снимките се включиха над 100 местни жители, пременени в народните носии на своите баби и дядовци. За да е напълно автентично всичко, сватбарите бяха обути с цървули и галоши, а жените - закичени със свежи китки.  

Инициативата е на Сдружение „Любен Каравелов“ и кмета на селото Славка Червенкова. Филмът ще има официална премиера през септември в Карлово, след което ще бъде излъчен от няколко местни и чужди телевизии.

В лентата участва и 104-годишната баба Гена Серкьова, която разказва за венчавката си със своя съпруг Марин, вече покойник. Показани са всички ритуали, съпътстващи сватбата, като рясане на булката и бръснене на младоженеца, както и обичаят „Жътва“.

„Тази продукция по същество се яви втора серия на филм, стартирал през 2016 г - "Розобер". Сега е "Каравеловската сватба. Сто години по-късно като преди век".
Питам се, какво ли ще бъде да има трета серия "Каравеловското бебе. Раждане и кръщене"? Четвърта, пета и т.н. Всичко зависи от каравеловци”, разказва в социалните мрежи операторът и монтажист на филма Манол Николов.

„Дисциплина, себеотдаване, вдъхновение, жертвоготовност - всичко беше на максимум. Независимо от това, че никой от участвалите не е професионален актьор, всеки даде значим личен принос за успеха на започнатото дело. Възрастовият диапазон на участниците беше уникален и зашеметяващ - от няколкомесечни бебета до столетници. Организацията беше невероятна”, допълва той.

Николов е изумен и от готовността на хората за спонсориране със средства, предоставяне на собствените си къщи за снимки на масови сцени, разрешение за отваряне на единия от църковните храмове за снимки вътре, участие с предоставяне на автентичен реквизит отпреди век, гозби, напитки, хлебни пити.

„От тази продукция каравеловци излязоха по-сплотени и въодушевени, горди от миналото на селото и предците си, вдъхновени за дните напред. И това е най-значимият резултат от направеното”, посочва операторът.

Снимки: Сдружение "Любен Каравелов -  с. Каравелово"