Графити от Лондон ще представи в Пловдив журналистът и любител фотограф Виктор Кадири. Изложбата с фотографии се открива на 22 юли (петък) от 19.30 часа в спортен клуб за фитнес и скуош "Тотал спорт".

Философия, политика, спорт и хумор се смесват в посланията от уличното изкуство из кварталите на Лондон. Творчеството на изключително популярните, но въпреки това често анонимни графитни художници по лондонските сгради, част от които са в работническите квартали, като Брикстън, Бриклейн и Шоредич, влизат в обектива на Кадири.

Почитателите на уличното изкуство, в частност рисунки, ще могат да видят впечатляващи, красиви и понякога провокативни творби. Сред темите на художниците, които са от различни националности, са банките, човешките права и сексуалност или попкултурни феномени като Дейвид Боуи и Междузвездни войни. Понякога графитите са просто цветна украса за сградите в иначе еднотипната урбанизирана среда в работническите квартали.

Виктор Кадири се занимава непрофесионално с фотография. Дълги години работи като журналист в Пловдив, част от регионалния екип на Дарик радио. От няколко месеца живее в Лондон, където е особено впечатлен от рисунките в зоните на английската столица и решава да покаже, че рисуването на открити места и графитите не са непременно престъпление, а най-вече един от многото начини за себеизразяване на младите и понякога неоценени таланти. Когато е поднесено с вкус, дори престъплението може да се превърне в естетика. Кадири е категоричен, че целта на изложбата му не е да покаже себе си като фотограф, а да даде възможност на хората да видят неща, които не биха успели да видят с няколкодневна екскурзия до Лондон. "Не на последно място се надявам хората да разберат, че при добро взаимодействие между уличните творци и властимащите, крайният резултат може да има облагородяващ и дори съживяващ ефект за много от еднообразните и полуизоставени изоставени сгради и пространства в градската среда", твърди той.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg