Петима зрелостници от Пловдив и областта са предложени за национална диплома в Министерството на образованието и науката. Почетното отличие се издава на ученици в годината на завършване на средното образование за постигнат общ отличен успех 6.00 и отличия, получени в 11 или 12 клас от класиране на първо, второ или трето място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта.

По предложение на директорите комисия от  Регионалното управление на образованието е предложила за одобрение от министъра на образованието пет имена на абитуриенти.

Първото предложение е Даяна Михайлова, която тази учебна година завърши СУ „Васил Левски“ в Карлово, информира БНР. Тя получи шестици на трите държавни зрелостни изпити. На матурите по български език и литература, по история и английски език момичето от Карлово е пълна отличничка за Пловдивска област.

Пловдив има четирима отличници през 2018 година в 12 клас. От ЕГ „Пловдив“ са предложени Давид Спасов и Иван Кабаджов, от МГ са Таня Оцетарова и Цветомира Памукчиева.

Интересен факт е, че и петимата отличници са избрали да продължат висшето си образование в чужбина.