Днес е Международният ден на авиацията и космонавтикатана! По този повод е обявен ден на отворените врати в Музея на авиацията в Крумово. Инициативата е от 9.00 до 17.00 часа, предвидена е и специална програма.
 
Една от главните атракции за любителите на авиацията ще бъде свободният достъп до кабините на самолети МиГ-21 и Ми-24, а малки и големи ще научат интересни факти за живота в космоса.
 
В образователната инициатива „Космическо училище“ гостите на музея ще разберат как с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни може да се документира, опазва и изследва културно-историческото наследство. Проф. Георги Сотиров ще им разкаже за българското участие в усвояването на космоса, а представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще запознае публиката как се произвежда космическа храна и как може да я използваме в ежедневието си.
 
Студентите и преподавателите от специалността „Авиационна техника и технологии“ от Техническия университет – филиал Пловдив, ще отбележат професионално Деня на авиацията и космонавтиката с 28 научни доклада, посветени на безпилотните летателни апарати /дронове/ и с открит летателен ден днес.

От летателна площадка „Марица“ край Граф Игнатиево първи ще излети на двуместен самолет с общо предназначение най-добрият ни студент, каза проф. д-р Добрин Сеизински – ръководител на катедра “Транспортна и авиационна техника и технологии” във ВУЗ-а. Професор Сеизински похвали своите студенти и за изключителната им научна активност. Те участват в разработката на 15 от докладите в научната конференция „50 години безпилотна авиация в България“ и показват много добри знания в сложни области на науката като аеродинамика, проектиране на летателни апарати, навигация.

Ето и тържествената програма:
 
10.30 ч. – Тържествен строй на военнослужащите от 24 Авиационна база и поднасяне на цветя на Паметника на загиналите летци
 
10.30 до 16.00 ч. – свободен достъп до кабините на МиГ-21 и Ми-24
 
11.00 ч. - Образователна инициатива „Космическо училище“ – „ Документиране и опазване на културно-историческото наследство с помощта на аерокосмически и геоинформационни данни и технологии на примера Средновековна Плиска” – гл.ас. д-р Стефан Стаменов
 
11.45 ч. – „Космическата храна – нова алтернатива за функционално хранене в нашето ежедневие“ – Николай Солаков
 
12.30 ч. – Българското участие в усвояването на Космоса - д.т.н. проф. Георги Сотиров
 
Тазгодишните чествения са свързани с редица инициативи, организирани от Българско астронавтическо дружество – Пловдив, Граждаска инициатива “Славяни”, Институт за космически изследвания и технологии – БАН, Летище “Пловдив”, Трета авиобаза Граф Игнатиево, Двадесет и четвърта авиобаза Крумово, 68 бригада „Специални сили“, Музей на авиацията, Сдружение „Славянски свят“, Руски клуб “Отечество”, Авиационен клуб „Чисто небе“–Пловдив, ТС на Клуб на авиацията-Пловдив, ОС Движение „Русофили“, Дискусионен клуб „Космос“, Модел клуб–Пловдив, списание „Клуб Криле“, СОСЗР – Пловдив и ДПРОНД - Пловдив с подкрепата на "АВИАМАШ“ ЕООД и Община Пловдив.