За 14-та поредна година АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят в рамките на традиционния Международен фолклорен семинар, който ще бъде открит днес от 18.30 часа в залата на академията. Повече от шейсет чужденци от 13 страни ще изучават в продължение на една седмица български народни песни, народни танци и различни български народни инструменти като гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и др.

За преподаватели на семинаристите са привлечени водещи български певци, хореографи и инструменталисти. Любителите музиканти и танцьори от 3 континента ще бъдат запознати със спецификите на северняшката, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска, родопска и странджанска фолклорни области, а накрая на обучението ще демонстрират постигнатите резултати на гала-вечер, която по традиция протича с много настроение и музикален заряд, пише Дарик. Всички занятия от 14-ия Международен фолклорен семинар ще се проведат в залите на централната сграда на АМТИИ и сградата на академията на ул. "Съборна".

За много от гостите това е поредно посещение на Фолклорния семинар в АМТИИ.  Инженери, икономисти или учители по професия, те пристигат от Германия, Франция, САЩ, Израел и мн. др. страни, за да докажат със своето внимание и любов непреходността и високия естетизъм на българската култура.

Програма

ХXIV МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ПЛОВДИВ, 2018

30.07. Понеделник

18.00 ч.                Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов"  с участието на колективи от: Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ

20.00 ч.                ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ на ХXIV Международен фолклорен фестивал – Античен театър

31.07. Вторник

18.00 ч.           Концерт на Открита сцена на пл.„Стефан Стамболов" с  участието на колективи от: Грузия, Индонезия, Мексико, Словения, Холандия, Чехия.

20.00 ч.            Концерт на Античен театър

01.08. Сряда

18.00 ч.       Концерт на  открита сцена на пл.„Стефан Стамболов" с участието на  колективи от Македония, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ.

20.00 ч.            Концерт на Античен театър

02.08. Четвъртък

18.00 ч.      Концерт на открита сцена на пл.„Стефан Стамболов" с участието на колективи от Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Украйна, Франция.

20.00 ч.            Концерт на Античен театър

03.08. Петък

18.00 ч.       Концерт на открита сцена на пл.„Стефан Стамболов" с участието на колективи от Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия,Чехия, Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ

20.00 ч.        ГАЛА- КОНЦЕРТ и церемония по закриване на XXIV Международен фолклорен фестивал на Античен театър