За трета поредна година Медицински университет-Пловдив е домакин на Лятно училище за пациенти с първични имунни дефицити. То ще се проведе в рехабилитационната база в Цигов чарк на 8, 9 и 10 юни.

Воден от девиза „Посветени на хуманността“,  МУ-Пловдив събира на едно място пациенти и лекари - имунолози, педиатри, социални медици, които са ангажирани с диагностиката и лечението на  тези заболявания. На пациентите бъде предоставена достъпна информация за първичните имунни дефицити, проблемите в социалната им интеграция, разработването на програми за скриниране на имунни дефекти при новородени.

Ще има възможност за безплатни консултации с медиците относно състоянието на болните. Съорганизатори на Третото лятно училище са Българската асоциация по клинична имунология, Експертният център за ПИД „Джефри Модел“ при УМБАЛ „Александровска“-София и Българската педиатрична асоциация. Активно съдейства и  Асоциацията на пациентите с първични имунни дефицити. Ще бъде проведена и съвместна среща на експертно ниво между имунолози и педиатри  за проблемите на най-малките пациенти с  ПИД.