Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Аднрюкайтис и председателят на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание Даниела Дариткова пристигат на посещение в Медицински университет-Пловдив. Те ще участват в публичен дебат. Той ще се проведе на 14 юни от 11 до 12,30 часа в Аудитория 3 на бул. „Васил Априлов” 15 А.

Европейската комисия насърчава пряката комуникация между европейските комисари и гражданите. От януари 2015 година досега са организирани над 500 диалога в над 160 града в Европейския съюз. По време на гражданските диалози участниците могат свободно да задават своите въпроси към участващия представител на Европейската комисия. Въпроси се приемат и онлайн, тъй като диалозите обикновено се излъчват на живо в интернет. Водещ на събитието ще бъде журналистът Добрина Чешмеджиева.

Представителството на Европейската комисия кани българските граждани на публичния дебат. С оглед мерките за сигурност, гостите трябва да бъдат в залата на събитието не по-късно от 10.45 часа. Събитието е със задължителна предварителна регистрация онлайн на следния линк: http://bit.ly/EUdialogues1406 , който ще бъде достъпен до 13 юни 2018 година включително. Регистрационната форма ще остане отворена до достигане капацитета на залата.

Очаква се гостите да разгледат Медицинския симулационен тренировъчен център към МУ-Пловдив, който е най-големият комплексен обучителен център за медицински специалисти в България, с възможности за интерактивно медицинско обучение по най-високи международни стандарти. Центърът успя за кратко време да се утвърди като една от най-иновативните образователни структури по лапароскопска хирургия в България, твърди ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

В Медицинския симулационен тренировъчен център се използват високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, както и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност.