„Вярвайте в гласа си! Той е най-чистото, искрено и хубаво нещо, което имате!” – това послание към всички млади хора отправи от сцената на Градския дом на културата под тепетата най-добрият бас на света – българинът Орлин Анастасов снощи.

Концертът „Басът на съвремието”, в препълнетата голяма зала на Операта, постави началото на VII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Истински развълнуван, носителят на редица престижни отличия, се поклони пред пловдивската публика, още преди да е изпял една нота.

„Щастлив съм, че съм тук и ще ви кажа защо! Няма друг такъв формат, който прави възможно световни изпълнители да пеят не само пред пловдивска, но и пред българска публика. Само на една ръка разстояние, за което благодаря на Мила Павлова”.

После оперният властелин показа на над 500 смълчани в залата  защо е № 1. Наследникът на Борис Христов пя произведения на Глинка, Чайковски, Рахманинов и Мусоргски за време, колкото трае една опера и половина. А от всяко изпълнение лъхаше любовта му към това, което прави. Истинският професинолист влизаше от роля в роля за секунда – само с прокарване на ръка по челото и един дълбок дъх ...  

В рецитала партньори на прочутия певец  бяха, роденият в Пловдив изтъкнат пианист Никола Таков – педагог във Висшата Национална Консерватория за артистично и драматично изкуство в Париж, както и талантливото сопрано Ралица Ралинова – носител на многобройни награди от международни конкурси. Представяйки Ралица на сцената, Орлин каза „радвайте й се сега, защото след няколко месеца тя вече ще пее в чужбина.” Талантът на млада оперна певица, която до сега не е имала водеща роля у нас и е дносел място в Опертата в Дортмунд.

Завладяващиият концерт просълзи десетки в публиката. По време на неловка техническа пауза, след няколко секунди абсолютна тишина, Никола Таков каза зад рояла, че може да разкаже един виц, а от публиката му отвърнаха с усмивка „Не, ние тука си плачем пречистващо”.

Звездата изненада залата, като изпя „Блоха” на Модест Мусоргски сред хората между редовете. Пловдивската публика изпрати барда на крака, а той й подари искрен бис.

През последните години критиците на няколко пъти казваха, че артистичния директор на фестивала Мила Павлова надскача всяко следващо издание, случи се и със седмото и то още при откриването му.

Тук с пълна сила важи афорзимът „слаба ви е фантазията колко й е богато въобръжението.” Мила е планирала следващият скок за днес. Началото е 11,30, а мястото е дома на фестивала. Балабановата къща отваря големия си салон за бутиков бароков концерт, посветен на 400 години от смъртта на Шекспир.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg