Музейната експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” на Историческия музей блести в нови одежди. Реставрираната къща на книгоиздателя и общественика Христо Г. Данов отваря врати от днес след сериозен ремонт.

Музейната експозиция представя делото на големия пловдивчанин. Горди сме с най-голямата колекция с документи и предмети, свързани с дядо Данов. Част от тях са познати на посетителите, но в обновената експозиция ще покажем и много нови. Голяма част от тях са свързани с честванията на 50-годишнината на неговата книгоиздателска дейност. Има множество поздравителни адреси от общината в Пловдив, от училища, сдружения, министерства, от служителите му в печатницата, разказа директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

В къщата има стая с възстановка на Христо Г. Данов на фона на Трихълмието. Обогатена е и колекцията с експонирани документи.

Обновената експозиция бе открита днес от кмета Иван Тотев, Стефан Шивачев и родственици на забележителния българин. Гостите на церемонията се преклониха пред делото на книгоиздателя и положиха цветя на гроба му в двора на катедрален храм "Успение Богородично".

Това се случва дни преди да отбележим 190 години от рождението на Христо Г. Данов. Празникът е на 27 юли.

Обновяването стана възможно с проект , финансиран от Министерството на културата и Община Пловдив. Със спечелените средства са обновени музейни витрини и експозиционни табла, както и средства по бюджета на Община Пловдив и музея.