Пловдив е Европейска столица на културата през 2019! Съветът на министрите в Брюксел взе решението, с което града ни официално се нарежда сред културните столици на Европа през годините.

Късно снощи  пловдивската делегация  водена от кмета Иван Тотев замина за белгийската столица, за да присъства на официалната церемония. В нея са още заместник-кметът и председател на Управителния съвет на фондация “Пловдив 2019“ Стефан Стоянов, изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски и други. Преди минути двамата управленци се похвалиха във „Фейсбук” за официализирането на гради ни като евростолица.

Освен Пловдив, италианският град Матера също получи официално потвърждение на домакинството си през 2019 като представител на Италия.

Кулминацията на обявяването на Пловдив за евростолица ще бъде в неделя, когато ще има общоградско тържество. По подобие на първото празненство на Главната ще се опъне 300 метров винил, на който всеки пловдивчанин или гост на града да се включи в тържествата. Предвиждат се безплатни питиета и големи концерти по случаи победата на Пловдив