Броени часове делят поклонниците на небесните спектакли от две впечатляващи събития - най-дългото за века "кърваво" лунно затъмнение и най-близкото от 15 години отстояние на намиращия се в опозиция Марс от Земята. Любители и професионалисти ще вперят погледи към небето, за да наблюдават на 27 юли дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и Марс, който ще се намира "само" на 57,6 милиона километра от Земята и ще изглежда впечатляващо ярък.

В България явлението ще започне в 21.24 ч. на 27 юли, а пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли.

Пълното лунно затъмнение ще продължи 1 час, 42 минути и 57 секунди. Преди и след него ще се наблюдава частично затъмнение, което означава, че Луната ще прекара в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути, съобщиха световните агенции, позовавайки се на НАСА. Слънчевата светлина ще бъде блокирана от Земята при преминаването ѝ пред Луната. В резултат на това естественият ни спътник ще се вижда "кървав", което е необичайно. Обикновено при затъмнение Луната изглежда черна.

"Очаква ни прекрасна гледка - два ярки обекта в небето. Подобен изглед е в състояние да докосне човешката душа и е благодат за фотографите. Отделете време да погледнете към небето и да се насладите", съобщиха от от Кралското астрономическо дружество. Впечатляващото лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Европа, Африка и Близкия изток между залез и полунощ на 27 юли и в голяма част от Азия и Австралия между полунощ и изгрев на 28 юли. Северна Америка обаче ще пропусне небесния спектакъл.