Възпитаникът на Музикалното училище Георги Грозев постигна пореден голям успех – талантливият тромпетист ще свири не къде да е, а в Карнеги Хол в Ню Йорк и в Центъра за изящни изкуства в Брюксел, пише Plovdivtime.bg.

Ученикът на Пенчо Пенчев и Марияна Колева спечели два престижни международни конкурса - Golden Classical Music Awards в Щатите и Grand Prize Virtuoso в Белгия, и благодарение на това ще има страхотния шанс да свири на две от най-авторитетните международни сцени.

Георги ще участва в гала концертите на двата конкурса. На 7 септември той ще свири в Центъра за изящни изкуства в Брюксел, а на 2 ноември – в Карнеги Хол.

Талантливият пловдивчанин имаше шанс да пътува с подкрепата на Ротари клуб Пловдив-Филипопол.

Тийнейджърът е носител и на Голямата награда на фондация „Енчо Кeрязов“ за талантливи български деца и младежи. Зад гърба си Георги Грозев има първа награда от международен фестивал в Охрид и втора – от силния Международен конкурс за млади тромпетисти в Стара Загора. В музикалните среди  далеч неговите изяви в концертните зали се следят с все по-голямо внимание.

Георги свири на тромпет от пет години, а от четири се обучава в НУМТИ „Добрин Петков“. Духовият инструмент го е привлякъл от пръв поглед. „Харесва ми да опитвам нещо ново и различно. Тромпетът веднага ме грабна. Много ми помогнаха и безплатните уроци в Общинския детски комплекс“, спомня си той.

Преди това е учил пиано в школата на читалище „П.Р. Славейков“ при Едуина Терзиева. Георги вече има свой собствен ученически тромпет. Той се отличава от професионалния, за който се иска повече въздух и обиграност, и освен това вади по-добър тон.

Пловдивският талант свири три пъти дневно – сутрин, обед и вечер по два часа под методичното ръководство на своя учител – големият тромпетист Пенчо Пенчев. Излиза сутрин рано и пристига  в школото преди редовните часове, за да има възможност да посвири.  Следобед пък са часовете по оркестър, камерна музика и тромпет.

„Гледам да посвиря в училище, за да на преча на съседите, макар че имам заглушител, с който свиря у дома. Досега не и имало проблеми с комшиите, за което им благодаря“, смее се тийнейджърът. 

Младият тромпетист участва и в спектакли на Държавна Опера Пловдив. Най-вълнуващият досега е скорошният концерт с флейтистката на Берлинската филхармония Карин Бонели.