Магията, закодирана в българските имена, ще разкрият с проекта си “Little ladies” две талантливи момичета от ЕГ „Иван Вазов“ и НУМТИ „Добрин Петков“ по случай празника на буквите. В цветна експозиция художничката Венета Павлова ще представи своята интерпретация на букви от азбуката в закачливи портрети на жени с български имена, а певицата Аглея Канева е подготвила музикален спектакъл „Музика на името“- компилация от тематични кавъри за всеки един портрет.

„Името е фина плът и материя. Всяка буква от него е вибрация, която влияе върху характера на човека и определя неговата духовна същност. Съществува определена връзка между звуковете, които в съчетание един с друг образуват мелодия. А мелодията, присъща на дадено име, хармонира с определен цвят и ни превръща в индивидуални и неповторими личности. Българските имена отразяват богатото ни културно наследство и разказват за различните цивилизации, живели по нашите земи – траки, гърци, славяни, прабългари, римляни“, обосновава идеята за проекта Венета. Според нея имената са като хората – те също се раждат, живеят и умират.

Аглея допълва, че днес от всичко това се е оформила шарена палитра от имена, съчетаващи традиции, поверия, минало и настояще.

Проектът на двете момичета ще се реализира на 24 май от 14:00 часа в галерия „ AK Glass of wine”.

15-годишната Венета е ученичка в Езикова гимназия “Иван Вазов” с профил френски език. Вени е любител на изкуството и модата. От малка обича да рисува и всичко в сферата на изкуството е нейно вдъхновение. Има редица отличия от национални и международни конкурси. Нейните рисувани приказни светове летят до Малага и Лондон. През 2019 г. създава свое онлайн пространство с идеята да споделя всичко, което я впечатлява. Смело казва „не“ на еднаквото.  DIY е нейното хоби. Няма нищо по-вълнуващо от това да създаваш с любов, да изграждаш, да твориш и да подаряваш щастие, казва талантливата тийнейджърка.

Аглея Канева е на 13 години и учи в НУМТИ “Добрин Петков” със специалност ударни инструменти. Член е на ансамбъл “Престо”. Обича да слуша и да пее джаз. Има над 100 призови отличия от национални и международни конкурси за поп и джаз пеене. Танцува латино танци от 4 години, с формацията Chicas Del Mambo спечелиха бронзов медал от  Световното първенство в Мексико. Член е на Асоциация за подкрепа на децата и на Фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й хоби е ездата.