Кметът на Пловдив Иван Тотев ще открие днес обновената музейна експозиция по повод 190 години от рождението на Христо Г. Данов. На 27 юли 2018 г. се навършват 190 години от рождението на Христо Г. Данов – основател на модерното книгоиздаване в България. По този повод, Регионален исторически музей – Пловдив обнови своята експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”. Тя е подредена в къщата музей „Христо Г. Данов”, а дейностите бяха реализирани със средства по защитен пред Министерство на културата проект за изготвяне на нови музейни витрини и експозиционни табла, както и средства по бюджета на Община Пловдив и музея.

Музейната експозиция представя делото на Христо Г. Данов като учител, книгоиздател, индустриалец, общественик и кмет на Пловдив. Официалното и откриване ще се състои днес от 11:30 часа в къщата музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” № 2.

Преди това ще бъде почетена паметта на Христо Г. Данов с поклонение на гроба му в двора на катедрален храм "Успение Богородично". Експозицията е принос на Регионален исторически музей – Пловдив в подготовката на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г.”