НФ „Култура даде 10 хил. лева на проект, пресъздаващ картините на Майстора, но с транссексуални модели, съобщи бТВ. Това става ясно от репортаж на бТВ. Автор е художникът Михаил Вучков, който претворява картините на Владимир Димитров-Майстора, като използва трансеексуални модели. Един от моделите е и Мелиса, която преди се наричаше Тихомир и стана известна покрай „Фермата“.

 Изложбата "Другите българки" е подкрепена от Национален фонд "Култура", фондация "Сингъл степ" и филантропа Георги Балинов.

Малцина са превръщали в обект на свой авторски проект транссексуалната общност у нас. Съчетаването между традиционното, чрез картините на Майстора, и силно стигматизираната тема за транссексуалността в България ще роди обществен диалог, а оттам видимост за това малцинство, извадена от контекста, в който е поставено от мнозинството, пише авторът на своята фейсбук страница.

В процеса на работа авторът на изложбата Михаил Вучков, казва че  осъзнава, че няма друга дискриминирана общност у нас, която може да бъде сравнена по степен на дискриминация с транссексуалното малцинство.

Единствената възможна асоциация, която може да бъде направена е, че представителите на транссексуалното общество се чувстват в България така, както една жена в едно силно патриархално общество. Точно тази асоциация кара автора да потърси приликите и разликите между жената в патриархална България и транссексуалната българка днес.

Според него приликите са много повече от разликите, които най-вече се дължат на това, че транссексуалната българка може да се възползва от мъжкия си произход по документи, което й дава право на политически вот и достъп до висшата образователна система, нещо абсолютно забранено за патриархалната българка в края на 19-и век.

Всичко останало е доста сходно, смята авторът. Извън дома, жените в патриархална България са можели да се реализират в много ограничени и ниско платени професии. 

Всички тези прилики тласкат Михаил Вучков към идеята да изобрази в изложбата си "Другите българки" транссексуалната българка, като жена от патриархалната епоха на страната ни. Този образ е познат на обществото от платната на Владимир Димитров - Майстора, който от 1924 до 1938 г. в творбите си рисува предимно хора и природа от селата в Кюстендилския край. 

Представянето на изложбата "Другите българки" ще е от 8-ми до 18-ти март 2022 година в The Steps.