Уникална юбилейна ретроспективна изложба на българската шевица ще ознаменува 40-годишнината на клуба за бъгларска шевица и плетиво "Българка". Изложението, включващо модерно поместване на традиционната шевица, ще се проведе в Регионалния етнографски музей на Пловдив под мотото „Докосване до древна хубост“.

Официалното откриване ще бъде на 16 юли, а всички желаещи да се докоснат до невероятните произведения на труда ще могат да го сторят до 29 юли. 

В изложбата участват дамите от клуб „Българка", като се представят произведения от различни райони на България, поднесени в модерен стил, задоволяващ вкуса на съвременния човек. Показани са предмети за украса на дома, облекла, изработени съобразно модната тенденция и много аксесоари – колани, шалове – които са част от облеклото на съвременната жена.

Целта на изложбата е да покаже на младите хора майсторството на българката, така че новите поколения да се вдъхновят, да продължат във вековете нейните умения.

Историята на клуб "Българка" започва в далечната 1978, когато осем жени, обединени от интереса си към традиционното българско ръкоделие и огромното желание да привлекат за своята кауза колкото може повече жени от различни райони, основават „Клуб на интересите". Много скоро той взема участие в т. нар. тогава „художествена самодейност" и печели много златни, сребърни, бронзови медали, отличия, значки и грамоти.

Tези жени, без да съзнават, започват да пишат историята на клуб, който продължава вече 40 години. От историческа гледна точка това е много кратък период, но е достатъчен за сбъдването на една мечта: да следваш традицията, да поддържаш диалога между поколенията, диалога между минало, настояще и бъдеще. Същевременно това е твърде дълъг период, в който един клуб да запази своята самобитност, индивидуалност, характер и възрожденски дух. Търсенето, събирането, обучаването в това древно изкуство – везбата. И всичко това в името на голямата любов към безценните бисери, сътворени от народния гений, наречени шевици.