Необходими продукти:
- кристална захар - 170 г
- бадемова есенция - 2 с.л.
- брашно - 200 г, тип 00
- сол - 3/4 ч.л.
- бакпулвер - 1/2 ч.л.
- масло - 120 г на стайна температура + 1 с.л. за намазване на тестото
- крем сирене - 170 г Филаделфия
- жълтъци - 1 бр.
- бадеми - около 30 г, нарязани сурови
- кристална захар - 1 ч.л. за поръска
Начин на приготвяне:
Ако харесвате бадемови сладки и кантучини, ще ви допаднат и тези прекрасни пръчици, вдъхновени от скандинавската кухня.
В купа се разбърква брашното, солта и бакпулвера.
В купа се разбива маслото и крем - сиренето. Добавя се жълтъка и се разбива до гладкост на средна степен на миксера.
Добавя се половината брашно, завърта се, докато се приеме, изстъргва се дъното на купата и се прибавя останалото брашно. Завърта се на средна скорост, само докато се събере.
Тестото се изважда и се прехвърля върху леко набрашнен плот и се измесва с ръце, докато стане гъвкаво и напълно гладко, Измесването с ръце е за кратко.
Върху хартия за печене напръскана с брашно се разточва с размер 30/30 см.
Намазва се с отделената лъжица масло. Разрязва се точно по средата по дължина. Захарта, посочена по рецепта, се разбърква с 2 с.л. бадемова есенция.
Върху едната половина на тестото се изсипва захарната смес с бадемовата есенция, разпределя се, така че да е 1 см от края на тестото. Другото парче тесто се захлупва върху първото тесто със захарта. С пръсти се захваща отстрани, да не излиза плънката по време на печенето.
Намазва се с белтък и се посипва с нарязани бадеми. Поръсва се с кристална захар. Така приготвено се прехвърля заедно с хартията в плоска тава. Пече се на 180 градуса за около 25 - 35 минути с вентилатор.
Изважда се от фурната и напълно се охлажда в самата тава. След това се нарязва на пръчици около 1.5 см ширина. Тези скандинавски бадемови пръчици са много подходящи сладки за кафе.
Още от категорията
Православната църква почита днес Свети Мартин