Необходими продукти:

  • кристална захар - 170 г
  • бадемова есенция - 2 с.л.
  • брашно - 200 г, тип 00
  • сол - 3/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • масло - 120 г на стайна температура + 1 с.л. за намазване на тестото
  • крем сирене - 170 г Филаделфия
  • жълтъци - 1 бр.
  • бадеми - около 30 г, нарязани сурови
  • кристална захар - 1 ч.л. за поръска

 Начин на приготвяне:

Ако харесвате бадемови сладки и кантучини, ще ви допаднат и тези прекрасни пръчици, вдъхновени от скандинавската кухня.

В купа се разбърква брашното, солта и бакпулвера.

В купа се разбива маслото и крем - сиренето. Добавя се жълтъка и се разбива до гладкост на средна степен на миксера.

Добавя се половината брашно, завърта се, докато се приеме, изстъргва се дъното на купата и се прибавя останалото брашно. Завърта се на средна скорост, само докато се събере.

Тестото се изважда и се прехвърля върху леко набрашнен плот и се измесва с ръце, докато стане гъвкаво и напълно гладко, Измесването с ръце е за кратко.

Върху хартия за печене напръскана с брашно се разточва с размер 30/30 см.

Намазва се с отделената лъжица масло. Разрязва се точно по средата по дължина. Захарта, посочена по рецепта, се разбърква с 2 с.л. бадемова есенция.

Върху едната половина на тестото се изсипва захарната смес с бадемовата есенция, разпределя се, така че да е 1 см от края на тестото. Другото парче тесто се захлупва върху първото тесто със захарта. С пръсти се захваща отстрани, да не излиза плънката по време на печенето.

Намазва се с белтък и се посипва с нарязани бадеми. Поръсва се с кристална захар. Така приготвено се прехвърля заедно с хартията в плоска тава. Пече се на 180 градуса за около 25 - 35 минути с вентилатор.

Изважда се от фурната и напълно се охлажда в самата тава. След това се нарязва на пръчици около 1.5 см ширина. Тези скандинавски бадемови пръчици са много подходящи сладки за кафе.