Две от най-знаковите убийства разтърсили Пловдив през последните години отново влизат в съда за ново разглеждане от въззивна инстанция. Първото от тях е срещу Красимира Лалева, която хладнокръвно уби с гира бившия си приятел Божан Иванов.

Делото в Апелативен съд-Пловдив е образувано по жалба на адвоката на подсъдимата срещу доживотната ѝ присъда за убийство.  В последния ден на месец март тази година тя бе призната за виновна от Пловдивския окръжен съд за това, че на 21 октомври 2021 година  умишлено е умъртвила бившия си приятел в апартамента си на ул. „Трети март“ в Кючук Париж, като убийството е извършено с особена жестокост.

Тя го удряла с гира по главата, после му нахлузила торба на главата, а след това се опитала да се отърве от трупа като го завлякла в банята и го запалила, но заради силното задимяване, угасила огъня с душа. По-късно разказала всичко на свещеник от храма „Света Марина“, а той извикал полиция и Красимира била арестувана.

Заседанието е насрочено за 26 септември – вторник.

Доживотен затвор за Красимира Лалева, убила с гира приятеля си Божан в КючукаСпоред съда престъплението е извършено с изключителна дързост и особена жестокост

Друго знаково дело, което приключи през изминалата 2022 година, също влиза за разглеждане на втора инстанция. То е срещу Йордан Таков, който бе осъден за извършеното от него двойно убийство на баща и син Ботеви в Кършияка. Разстрелът се случи на 26 ноември 2019 година, а присъдата на Таков беше произнесена на 25 февруари 2022 година.

На първа инстанция той беше признат за виновен и получи наказание от 20 години затвор при първоначален строг режим. Съдът определи също той да заплати над половин милион лева обезщетение на близките на загиналите.

След няколко отлагания делото влиза в Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане, тъй като и двете страни останаха недоволни от наложените присъди на Окръжния съд. Заседанието е насрочено за 28 септември – четвъртък.

Съдът реши: 20 години затвор за Таков, който извърши убийството на баща и син БотевиПодсъдимият трябва да заплати обезщетения в размер над половин милион лева