20 години затвор получи Йордан Таков, който извърши двойното убийство на баща и син Ботеви в Кършияка. Съдът призна за виновен Таков, като присъдата си той ще изтърпи при първоначален строг режим.

Преди дни, на поредното дело, Йордан за първи път проговори за двойното убийство. Той разказа всяка подробност за фаталния ден, а на днешното заседание прокурора оспори някои доводи. Според него, Таков и двамата убити са имали доста обтегнати отношения преди престъплението. Подсъдимият посочи, че убитите са били много лоши хора. Били са представени данни, че Васил Ботев е бил шеф на организирана престъпна група и сам се е определял като бандит.

И двамата са били осъждани, но за леки престъпления . Последно, през 2019 година Христо Ботев е бил осъден за извършване на леко престъпление, с наказание условна присъда 5 месеца и глоба. То е било отложено с изпитателен срок за 3 години, но аз не мога да приема, че са били някакви главорези и толкова опасни, колкото ги представя обвиняемият. Едва ли човек може да се стресне от тези минимални престъпления, че да извърши убийство” , заяви прокурорът.

Разпитаните свидетели по делото са заявили различни гледни точки за личността на Таков. Близки до семейство Такови казват, че той е уникален човек, а тези до семейство Ботеви твърдят обратното. Не се оспорва добрият му бизнес нюх, но някои от  разпитаните казват, че обвиняемият е бил избухлива личност.  

След като Таков е знаел за не доброто психично състояние на Христо, той сам каза, че е искал да го вземе под крилото си, за да му покаже правилния път. Ако се страхуваш толкова от някого, защо ти е да го взимаш под крилото си? Той е тръгнал да си върши работата в деня на убийството, като е посетил склада, за да взима въпросната кафемашина, заради която е започнал същественият спор. Със себе си е носил оръжие, което е било заредено. По негови думи той е държал така пистолета, за да не му се повреди пружината. Според мен обаче, той просто е искал да разчита на пистолета си, защото може би е очаквал такова развитие на нещата. Същият е казал, че Христо го е нападнал първи, хванал го е за гушата, а с другата ръка го е ударил. Тогава къде е било оръжието (отвертка), за която Таков също говори, че е присъствала в сблъсъка? Щом с двете си ръце е извършил удар и хващане за гушата, то отвертката няма как да присъства, както и полицейските служители не са видели подобно оръжие в хода на разследването”. Така прокурорът  представи  множество пояснения и доказателствата за посоката на изстрелите и къде точно са попадали по телата на убитите Ботеви. Пловдивската прокуратура пледираше за наказание лишаване от свобода в размер на 20 години.

Според защитника на Таков,адвокат Дачев, подсъдимият е действал при неизбежна отбрана. Той е нямал никаква възможност да се защити по друг начин, освен да стреля. Бил е застрашен изключително много и не е превишил неизбежната отбрана. Дачев изиска да бъде признат за невинен, или че е действал при отбрана.

„Той е лоялен човек, не е конфликтен, не е осъждан и е глава на семейство” ,заяви защитникът

„Моят мъж не е убиец, просто е бил на неточното място”, каза жена му

А Таков заяви , че се счита за невинен.

Двойният убиец на баща и син Ботеви – Йордан Таков, с присъда до дниСпоред страните, делото е изяснено от правна гледна точка и може да се премине към финални решения

За първи път: Йордан Таков проговори за двойното убийство на баща и син Ботеви в КършиякаТой продължава да твърди, че е жертвата и се е защитавал

Скандал в съда! Грозни думи и изблици на делото срещу двойния убиец ТаковИзвършителят на престъплението призова за справедливост

Пловдивският окръжен съд уважи искането на Окръжна прокуратура и го осъди на 20 години лишаване на свобода. Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.