Доживотен затвор! Това наказание определи Пловдивският окръжен съд на Красимира Лалева, убила с особена жестокост приятеля си Божан Иванов в Кючука. Престъплението беше извършено на 21 октомври 2021 год. в жилището на жената на улица „Трети март”, чрез нанасяне на удари с метална гира по тялото на мъжа.

Делото срещу 37-годишната пловдивчанка премина по реда на съкратеното съдебно следствие, без да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица. Това се случи, след като Красимира призна вината си и се съгласи с фактите и обстоятелствата описани в обвинителния акт.

Красимира призна, че е убила с гира приятеля си Божан в КючукаСъкратеното следствие обаче няма да позволи на Красимира да получи намалена присъда

В началото на днешното заседание тя отново потвърди, че разбира обвинението и се признава за виновна, изразявайки съжаление за стореното.

Той ме малтретираше, беше съвкупност от различни видове насилие - вербално, физическо и психическо”, каза пред магистратите Красимира.

Според прокуратурата убийството е извършено с особена жестокост. Двамата се запознали случайно. Връзката им от приятелска е прераснала в интимна. Живели са заедно на 2 пъти – и в дома на Красимира и в дома на Божан. През юни 2020 мъжът наел квартира в която се преместили. После възникнал конфликт заради изчезнали лични вещи на Божан. Той подал сигнал срещу Красимира за кражба, а тя срещу него за притежание на марихуана. В последствие жената отишла в манастир.

На 20 септември 2021 година се прибрала и пак започнала да се среща с Божан. Ден преди убийството мъжът си тръгнал от жилището ѝ защото бил болен, а тя си помислила, че иска да се среща с друга жена. На следващия ден била разстроена, търсила го и той дошъл в апартамента в Кючук Париж.

В един момент Красимира взела гира от терасата, а Божан ѝ казал „ще тренираш ли с тези малки гърди”. След като и казал така, минала зад него и го ударила по главата с гирата тежаща 2,5 кг.

Според прокурора действията на жената са предварително планирани.

Според експертизата след първия удар с гирата по главата последвал незабавно втори в слепоочието. След това имало още минимум два удара. Божан е бил жив в агония, разясни прокурор Росен Каменов.

Искала е да бъде сигурна, че е мъртъв и е предприела последващите действие и му е запушила устата с ръка, за да бъде удушен. После го е хванала за врата и от притискането с ръце му счупила му подезичната кост. След това му сложила найлонова торба на главата, след което Божан изпаднал в безсъзнание. В последствие решила, незнайно по какви причини, да запали тялото. Дали е искала да го укрие или за да е сигурна, че няма да оживее, не е ясно. Завлякла тялото в банята, поляла го със запалителна течност и го запалила. Усетил се дим и съседите я потърсили, за да разберат какво се случва. После започнала да заличава следите и да унищожава доказателства. Няколко часа е чистила и е миела кръвта. Доказателствата е изхвърлила в различни контейнери. Изтрила е съобщенията си до Божан, които в последствие са възстановени от специалисти. Свързала се с Виктор Христов от храма, но не го открила и отишла на място. Казала му, че е била малтретирана от Божан.

Според експертизата е психично здрава и не страда от заболявания”, отбеляза прокурора. „Дала е различни обяснения като защитна версия, може би за да търси мотиви за действията си. Според съдебно-психиатричната експертиза тя е властна и е искала да властва над него. Тя го е търсила и той се е отзовавал. Не е работила. В негово лице е видяла спасителя, който да се грижи за нея. След като отношенията им не се развили по нейните очаквания отишла в манастира”, допълни още той.

От държавното обвинение поискаха наказание от 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Адвокат Георги Божков представляващ пострадалите също поиска да и бъде наложена максимална присъда.

Според него всичко се корени в личността на Красимира.

В нея има стремеж за доминиране и незачитане на всяко мнение, различно от нейното. Когато един човек си е лош, той си търси начин да изрази неговата лошотия. Тя е нереализирана и безполезна личност в обществото. Тя е заявявала, че семейството му е цигани и изпитва погнуса към тях, но го търси и го вика, за да ѝ помага финансово. Там където е работила не се е представила добре и не са я искали, същото е станало и с манастира. Тя е личност, непригодна за общуване, но с голямо самочувствие”, каза юристът.

След смъртта на баща си тя си е търсила спасител, който да я бута в живота. Такава организация и целенасоченост има само във филмите за мафията. Според психолозите тя е напълно здрав човек и действията ѝ не са плод на болно съзнание. Постоянно го е викала за услуги. Нищо не му е дала, нито на него, нито на обществото. Дори и най-суровото наказание никога няма да излекува болката на близките. Лошото е в човека, а поведението е резултат от това. И това наказание няма да я научи, но поне няма да бъде между хора на които да вреди”, завърши адвокат Божков.

Близките на Божан също поискаха от съда Красимира да получи максимално наказание.

Адвокат Георги Василев, защитник на Красимира, започна пледоариите си с факти окло личността на Божан. Той изтъкна това, че мъжът е  употребявал системно наркотици. Приятелите му потвърждават, че е пушил марихуана и понякога е вземал амфетамини. Божан е бил известен на полицията с употребата на наркотици. Към момента на смъртта му в кръвта е открит алкохол и амфетамини.

Според адвокат Василев Божан е подтикнал Красимира към престъплението.

Хвалил се е пред нея, че си има друга приятелка по-млада и по-красива. Тя е била обект на постоянен тормоз от нейна страна - най-вече психически. Плашиш я е, че има връзки в полицията и ако се случи нещо ще я издаде. Казал ѝ, че е скрил наркотици в дома ѝ, че ще я предаде. Опитала се да се дистанцира от него и затова е отишла в манастир. Баща ѝ е бил последната и упора преди да почине от онкологично заболяване.”

В показанията си от досъдебното производство Красимира е казала „стана внезапно, непланирано и спонтанно”. Пред свещеника е казала, че е извършила голям грях, той и отвърнал, че трябва да се обадят на властите и тя се е съгласила, но е казала, че няма телефон и затова са се обадили от телефона на божия служител.

После е направила пълни самопризнания, съдействала е на разследващите и ги завела до местата, където е изхрърлила доказателствата.

Според защитникът ѝ са налице множество смекчаващи вината обстоятелства - критично отношение към извършеното от нея престъпление, съдействие за разкриване на обективната истина, самопризнания, чисто съдебно минало и ниска степен на обществена опасност.

Георги Василев пледира за наказание под най-ниския предел, защото дори и минимума би бил много за нея.

Ударите са в следствие на страх, не от жестокост”, завърши юристът.

В последните си думи пред съда Красимира Лалева каза, че съжалява за това, което е извършила.

Господ ми е свидетел, че не съм искала да стане така. Желая минимално наказание, по възможност”, завърши тя.

Въпреки доводите им обаче, съдийския състав с председател Весела Евстатиева определи най-тежката присъда – доживотен затвор.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Майката на убития Божан: Изрод, друго за нея не мога да кажа!Съседите на убийцата разказаха, че е имала проблем с парите и не можела да си плаща сметките

Мистерията "коя е Красимира Лалева и защо уби Божан" започва да се разплитаДелото за жестокото убийство в "Кючук Париж" стартира след дни