Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 50-годишна жена за използване не по предназначение на получени пари от еврофондове. Делото е на специален надзор от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвинението срещу М.Т. е за времето от 29.05.2015 г. до 15.09.2015 г. в с. Каменари, общ. Елена, обл. Велико Търново в качеството на пълномощник на търговско дружество и лице, което осъществява фактически дейност и функции по управление на дружеството.

Средствата са в размер на 195 580 лв. от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава, чрез Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Те представляват безвъзмездна финансова помощ по мярка 311 - "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони.

Съгласно сключен договор с Държавен фонд "Земеделие" те били преведени на 29.05.2015 г. по банкова сметка за изграждането на къща за гости в с. Каменари, община Елена, област Велико Търново.

До края на поставения в договора с ДФ "Земеделие" срок за изпълнение на проекта - 15.09.2015 г. дружеството не е изпълнило своето договорно задължение да започне изграждането на къщата за гости. Съгласно условията на договора, при неизпълнение ползвателят дължи връщане на полученото авансово плащане.

В тази връзка от страна на ДФ "Земеделие" са били изпратени нотариални покани за доброволно изпълнение с искане за възстановяване на получената субсидия, но сумата не била възстановена.