Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата край Своге. Съдът не намери основания да върне делото на прокуратурата, както поиска защитата, и насрочи заседание за 18 май. Тогава процесът ще започне по същество.

Катастрофата се случи на 25 август 2018 г., когато автобус с членове на пенсионерски клуб от село Световрачане, техни близки и приятели, катастрофира тежко в близост до Своге. При ограничение на скоростта от 40 км/ч автобусът се е движел с 53 км/ч. На опасен завой последвали удари с движещи се по същия път други превозни средства. След това автобусът се преобърна в близкия скат. Вследствие 20 души починаха, а 10 пострадаха с различни телесни повреди.

Шестима души са подсъдими за инцидента - шофьорът на автобуса Григор Григоров, изпълнителният директор на "Трейс"-София Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и шефката на дирекция в АПИ Стела Попниколова. Материалите по делото са 277 тома, сред които има разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица.

По решение на прокуратурата бяха отделени материали по случая в друго дело срещу двама директори на АПИ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов, но то още не е започнало.

Разследващите установиха, че автобусът не е преминал технически преглед, а асфалтовата настилка на пътя не съответствала на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28% при изискване не по-малко от 50 на сто. Пътят е бил ремонтиран.

По време на заседанието днес прокуратурата посочи, че няма основание делото да не стартира и да се гледа по същество, като отбеляза, че няма допуснати съществени грешки в обвинителния акт.

Според адвокатите обаче в обвинението има проблеми, освен от фактологическа страна, така и във връзка с това в какво качество са повдигнати обвинения на някои от подсъдимите.

"Много е работено по делото, прокуратурата е положила усилия", заяви пред медиите адвокат Христо Ботев, който защитава шофьора на автобуса Григоров.

Той обаче постави въпроса дали "правилните хора" са подведени под отговорност.

"За нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо ниво хора, като министър-председателя, които също не са реагирали", допълни той.

Един от 29-те частни обвинители по делото - жена на име Анна, пък разказа:

"Когато на 25-и август 2018 г. стана автобусната катастрофа в Своге, баба ми бе един от 20-те загинали. Чухме се тогава сутринта и тя ми каза, че отива да се забавлява. Това беше последният път, в който си казахме нещо. Аз бях бременна, а тя не можа да види правнучето си".