Ново обвинение е повдигнато срещу Иво Даскалов, по известен като Лудия, който причини мелето на Околовръстното шосе на Пловдив, в което загинаха трима души, научи TrafficNews. Лудия е задържан отново, след като срещу него са събрани доказателства, че е участвал в отвличането на Фарук Манаф. Младият мъж е бил отвлечен и изтезаван, а след това са му били подхвърлени наркотици, за да бъде арестуван и да не се разприказва. По досъдебното производство по случая като обвиняеми са привлечени полицейският служител Атанас Качаков, както и двама криминално проявени лица. Случаят получи гласност след арестите в Трето РПУ, при които бе задържан и началникът на районното Самуил Хаджиев. Той самият бе обвинен , че неправомерно е наредил на свои служители да изземат записите от камерите на обектите на Околовръстното от нощта на катастрофата. 

Отвлеченият и пребит от полицаи Фарук Манаф с разказ за тормозаСъпругата му Габриела се страхувала дори да излезе от дома си

На този етап от прокуратурата отказват коментар по случая. 

На 13 май Апелативен съд – Пловдив неочаквано отмени взетата от Окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иво Даскалов и му определи „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Скандално! След 3 трупа на пътя, пускат Иво Лудия срещу 20 000 леваАпелативен съд отмени мярката задържане под стража на водача, причинил тежката катастрофа на Околовръстното

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 02.05.2021 г. при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка БМВ-Х5, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже при катастрофа на Околовръстния път на Пловдив.

Делото бе разгледано от дежурния съдебен състав с председател Михаела Буюклиева (съдия-докладчик) и членове Вера Иванова и Емилия Брусева на изнесено заседание в УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД гр. Пловдив, където се намира обвиняемият. 

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства - разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие и заключения на вещи лица, може се направи обосновано предположение, че Даскалов е съпричастен към престъплението, в което е обвинен, но няма опасност обвиняемият да се укрие. 

Към онзи момент все още нямаше резултатите от  кръвната проба на водача. По информация на TrafficNews тя е била изпратена до ВМА с настояване за спешен анализ, но в същия период апаратът бил повреден и резултатите са се забавили. Към този момент все още няма официална информация за пробата за алкохол, но според достоверни източници тя е положителна. 

След освобождаването на Лудия под гаранция последва остро гражданско недоволство и протести пред Съдебната палата. 

Майката на една от жертвите в мелето на Околовръстното ридае неудържимо пред съдаЗапочва протеста заради освобождаването на Иво Лудия

Близките на загиналите настояха за ревизия на съдебното решение. Те събраха  подписка, която бе изпратена до главния прокурор Иван Гешев. 

"Създава се опасен прецедент. При три трупа, да се променя мярката за неотклонение! Това решение може да се използва и от други адвокати в такива ситуации", коментира юристът Атанас Бояджиев, който също бе пред съдебната палата.