Апелативен съд – Пловдив отмени взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иво Даскалов по прякор Лудия и му определи „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 02.05.2021 г. при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка БМВ-Х5, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже при катастрофа на Околовръстния път на Пловдив.

Делото се разгледа от дежурния съдебен състав с председател Михаела Буюклиева (съдия-докладчик) и членове Вера Иванова и Емилия Брусева на изнесено заседание в УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД гр. Пловдив, където се намира обвиняемият. 

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства - разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие и заключения на вещи лица, може се направи обосновано предположение, че Даскалов е съпричастен към престъплението, в което е обвинен.

Мнозинството от въззивния съдебен състав прие, че не е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, с оглед на здравословното му състояние.

Определението е подписано с особено мнение от съдията докладчик. Според съдия Михаела Буюклиева съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление. За този извод са взети предвид обстоятелствата, при които е извършено престъплението, настъпилата смърт на три лица и предишните нарушения на обвиняемия на правилата за движение по пътищата като водач на МПС. За деянието, в извършването на което е обвинен Даскалов, законът предвижда  наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Постоянен арест за Иво Лудия, причинил мелето с три жертви на ОколовръстнотоЗадържаният шофьор все още е в болница, няма опасност за живота му

Определението на Апелативния съд е окончателно.