В петък през граничния пункт с Турция, митническите служители задържаха пратка от 17кг. хероин. 44-годишен британски гражданин с иракски произход е задържан от органите на реда. Мъжа е управлявал лек автомобил, при проверка на провозното средство служителите на ГКПП "Капитан Андреево" открили хладилна чанта с двойно дъно.  В нея били скрити 17 пакета, обвити със синьо индиго и прозрачен полиетилен. На място е извършен полеви наркотест, чийто резултат показва, че прахообразното съдържание на пакетите е хероин. Иззетия наркотик е 17,356кг., иззетото наркотична вещество възлиза на стойност над 1 130 000 лева.

Установен е още един съучастник – 37-годишен ирански гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Германия, за което е установено, че е подбудител и помагач за извършване на престъплението.

 Предвижда се наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, както глоба от 200 000 до 300 000 лева, съобщиха от Агенция „Митници”

По случая е образувано досъдебно производство, в операцията са участвали и служители на сектор „Борба с организираната престъпност“.

Това е трети такъв случай на ГКПП Капитан Андреево за последните четири месеца като общо са задържани 312 кг хероин, подчерта шефът на митницата Георги Костов и допълни, че при предишен такъв случай през април са задържани 288 кг хероин, укрити в товарен автомобил. Тогава също е имало добра координация и на територията на Пловдивска област е задържан организаторът на канала. Вторият случай е от май, при който са задържани около 6 кг хероин, пренасяни от двама български граждани, а при последвало претърсване на техните адреси и на адресите на други съпричастни лица са задържани и още наркотични вещества.