42-годишният Йордан Цветанов, сочен за извършител на жестокото престъпление срещу ясновидката Тони, остава в ареста. Неговият съучастник - 51-годишният Веселин Вълчанов, който шофирал джипа от Враца до Пловдив и обратно, излиза под гаранция от 1500 лева. Това реши състав на Районния съд в Пловдив днес. 

Припомняме, че мъжете са обвинени, че в съучастие са причинили средна телесна повреда на гледачката на карти Тари "Тони" на 16 март. Жената бе залята със сярна киселина в дома си в комплекс в ЖР "Тракия", а сочен за фактическия изпълнител на престъплението е Йордан Цветанов.

По време на днешното заседание прокуратурата поиска от съда и двамата мъже да останат за постоянно в ареста, тъй като по думите ѝ доказателствата събрани до момента сочат, че именно те са извършители на жестокото престъпление. Според държавното обвинение те могат да извършат друго престъпление или да се укрият, ако бъдат пуснати с по-лека мярка.

В хода на делото стана ясно, че са разпитани осем свидетели, прегледани са множество записи от камери и са претърсени жилищата на двамата обвиняеми.

Доведоха с белезници в съда палача, залял гледачката Тони с киселина, и криминалния му сподвижникПрокуратурата иска постоянен арест за мъжете от Враца

Прокурорът изнесе данни, от които става ясно, че автомобилът, с който са се придвижвали, е собственост на Веселин Вълчанов. Движението на този автомобил е проследено от МВР, като е станало ясно, че тръгва от град Враца и влиза в Пловдив малко преди извършването на престъплението.

На записите се вижда как обвиняемият Цветанов влиза в сградата на комплекса, където живее пострадалата, а неговият съучастник Вълчанов го чака в колата близо до сградата, обясни прокурорът.

По време на заседанието стана ясно още, че към гледачката Тони е имало обаждане от мобилно устройство, което е намерено в автомобила на двамата мъже.

Една от свидетелките- фризьорка, работеща под сградата, в която е живяла пострадалата, е потвърдила пред разследващите, че е видяла и разпознала дрехите и шапката, с които е бил облечен Цветанов. От разпита на пострадалата става ясно, че извършителят се е представил с името Йордан, което съвпада с името на един от мъжете. От записи на камери се вижда, че след много кратко време 42-годишният мъж излиза от сградата, допълни още прокурорът.

При извършените претърсвания са открити дрехите, с които са били облечени мъжете по време на извършване на престъплението. От изготвената химическа експертиза е установено, че по якето и по една от маратонките на Цветанов и Вълчанов е имало следи от сярна киселина. Малко преди София двамата са спрели на бензиностанция, за да заредят автомобила, и там камери са заснели лицата им.

Прокурорът отбеляза, че обвиняемите имат множество криминални регистрации, а единият е извършил престъплението по време на условна присъда.

“И двамата нямат настоящ адрес и често напускат страната.” С тази теза държавното обвинение отбеляза, че двамата може да се укрият ако бъдат пуснати от ареста.

Припомняме, че гадателката на карти „Таро“ Тони е с изгаряния 3-та степен - 12% изгаряне на кожата. Възстановяването на пострадалата според медиците ще отнеме дълъг период.

Според адвокат Гладнишки, който защитава Цветанов, от събраните материали по делото не се доказва на 100%, че именно той е извършил престъплението. Защитата поиска от съда по-лека мярка, като се позова на това, че няма опасност обвиняемият да осуети разследването, ако бъде пуснат от ареста.

Мога да кажа, че не съм извършил подобно престъпление. Трябва да се грижа се за семейството си”, допълни самият обвиняем Цветанов.

Защитата на Вълчанов - адвокат Янков, пък добави, че това, че са идвали до Пловдив по никакъв начин не доказва, че Вълчанов е помагал за извършване на престъпление. Затова Янков помоли за по-лека мярка.

Нямам нищо общо с престъплението, в което съм обвинен. Моля за по-лека марка”, посочи и обвиняемият Вълчанов.

Съставът на Районния съд в Пловдив реши, че липсват категорични данни в съучастието на Вълчанов и го пусна под гаранция от 1500 лева. Що се отнася обаче до Йордан Цветанов, магистратите отсъдиха, че трябва да остане в ареста. 

Зам.-районният прокурор Атанас Илиев каза пред медиите, че разследването по случая продължава с високи темпове. Той добави още, че предстои в следващите дни да стане ясно дали прокуратурата ще протестира срещу решението на Районен съд- Пловдив за налагане на мярка за неотклонение "парична гаранция" спрямо сочения за помагач- Вълчанов.

Палачът на гадателката Тони ѝ казал: „Аз ще ти помогна!", секунда преди да я залее с киселинаАрестуваните за обезобразяването - безработни, конспиративни, действали по план

Пловдивската ясновидка Тони е залята със сярна киселина, възстановява се в болницаТекат активни действия от страна на МВР за разкриването на извършителя