Пловдивчанка ще получи книжката си обратно, след като през март ѝ я отнемат за шофиране след употреба на амфетамин и бензодиазепини. Последващи тестове показват, че жената не е взимала амфетамин, но все пак откриват друго наркотично вещество - алпразолам, което обаче било в "терапевтични граници". 

Жената била спряна зад волана на форда си от полицаи малко след 20 часа на 25 март на ул. “Васил Левски“. Униформените извърлиши рутинна проверка и пожелали да изпробват шофьорката за наркотици с “DRUGTEST 5000 STK 6”, като теста отчетел употреба на амфетамин и бензодиазепини от нейна страна.

Книжката ѝ незабавно била отнета, номерата на колата ѝ били свалени. Жената обаче подписала акта с възражение “Не съм употребявала амфетамин“. Тя пожелала да докаже това като дала кръв и урина за химико-токсикологично лабораторно изследване. 

В случая, както се посочи по-горе, като доказателство по делото е прието заверено копие на Съдебна химико-токсикологична /токсикохимична/ експертиза с Рег.№И-4491 от 10.06.2021г., изготвена от експерти във ВМА, отразяваща резултатите от извършеното изследване на взети от жалбоподателката проби. ю

Съдебната експертиза показала, че в представената за анализ кръвна проба не се доказва присъствието на амфетаминов тип стимуланти. В представената за анализ проба от урина обаче резултатът е положителен за бензодиазепини и отрицателен за амфетамин, метамфетамин, екстази (МDMA), тетрахидроканабинол/метаболити, метадон, кокаин, опиати, трициклични антидепресанти и барбитурати.

Пак според заключението в експертизата от извършените изследвания на предоставените проби кръв и урина се установило присъствие на лекарствено вещество от групата на бензодиазепините – алпразолам в кръвта, което попада в Списък III Рискови вещества по смисъла на НРКРВН.

Алпразолам, който се съдържа в лекарствени продукти Alprazolam Krka, Maprazax, Sophanax, Xanax, е лекарствено вещество от групата на бензодиазепините, прилагано при лечение на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния, депресия, панически разстройства и др. приемът на продукти, съдържащи активно вещество алпразолам, може да доведе до симптоми като седация, амнезия, нарушения на концентрация и увредена мускулна функция, които да повлияят неблагоприятно способността за шофиране и работа с машини. Бензодиазепините се отпускат само по лекарско предписание със специален режим (зелена рецептурна бланка).

Установената концентрация на алпразолам обаче била 0.04 µg/mL, като така попада в терапевтична област (0.005 – 0.08 µg/mL - за лица без развита зависимост). В зависимост от продължителността на предхождащата употреба на бензодиазепини, може да се приеме възникване на толеранс, но при установената концентрация следва да е налице терапевтична употреба.

Така се приема, че жената не е била дрогирана, а производството срещу нея е било прекратено. В следствие на това тя започва съдебни дела, за да си върне книжката и отнетата временно автомобилна регистрация.

"При това положение, настоящият състав на съда приема за установено, че фактическото основание, послужило за прилагането на процесната ПАМ спрямо жалбоподателката, се явява оборено, тъй като установената концентрация на бензодиазепини (алпразолам) в кръвта на жалбоподателката е в рамките на терапевтичната област, поради което оспорената заповед се явява постановена в нарушение на материалния закон. Респективно, оспорената по делото заповед е издадена в противоречие с относиммите материалноправни разпоредби или в нарушение на материалния закон", пише в решението на Административен съд, който връща книжката на жената.