Вандалите, потрошили барбекютата в парк Лаута, избрали Пловдив за секс дестинация, научи TrafficNews.  Припомняме, че в четвъртък сутрин в зоната за отдих в парка бяха открити изпочупени няколко пейки и три каменни барбекюта.

Веднага след получаване на сигнала били организирани оперативни и издирвателни действия и в неделя, криминалистите задържали 30-годишен мъж и две 16-годишни момчета. Срещу тримата е образувано досъдебно производство под наблюдение на районната прокуратура. 

30-годишният мъж бил от Силистра, но пътувал често за секс туризъм до различни градове в България. В специализираните социални мрежи той се запознавал с младежи, които имали сходни на неговите сексуални интереси и си уговарял срещи с тях, научи медията. В Пловдив пристигнал няколко дни преди инцидента, по покана на двама 16- годишни тийнейджъри, които живеели в квартал "Изгрев". В нощта на инцидента, тримата прекарали няколко часа в казино в ЖР "Тракия". След това си тръгнали, купили си алкохол от денонощен магазин и влезли в парка. Седнали да пият в беседката в близост до барбекютата, а след това си запалили огън. След това решили да проверят здравината на барбекютата и започнали да ги бутат. 

Видео от охранителните камери на Лаута, показва как тримата разбиват съоръженията и обръщат пейките, а след това си тръгват. 

След погрома по-възрастният мъж си заминал за Силистра, а тийнейджърите се прибрали в у тях. Тяхното движение обаче било запечатано и от други камери в района и в рамките на няколко дни, полицаите от Пето районно разкрили самоличността им. 

30-годишният мъж е задържан за 24 часа. 

Заловените хулигани нямат общо с предишния погром на барбекютата. Тогава каменните скари бяха разбити от вегани, които бяха написали с червена боя "Месото е жестокост", "Месото е страдание", "Месото носи болка". Извършителите на тази вандалска постъпка не са установени. 

Кметът на район "Тракия" Костадин Димитров беше пред дилема дали незабавно да ремонтира зоната или да я остави разбита до пролетта за назидание. От частна фирма обаче са обещали да дарят 3 чисто нови барбекюта и осветителен стълб с осветителни тела. ОП „Градини и паркове“  ще осигурят нови кошчета и пейки. От друга фирма са предложили помощ за изграждане на допълнителни кътове за отдих. Има предложения от доброволци за изграждане на видеонаблюдение и за помощ при обновяването на зоната за почивка.

"Изглежда хората, които искат на всички да ни е хубаво, са много повече от тези, които рушат. Започваме да изграждаме зоната веднага“, заяви кметът.