Кожена ризница, 75 монети с вид на старинни и 70 каменни предмети с различна форма и предназначение са били иззети по сигнал от жилище в град Каспичан, Шуменско. Проверката в дома на 47-годишен местен жител е извършена по време на международна специализирана полицейска операция за престъпления, свързани с културно-исторически ценности, съобщават от ОДМВР Шумен.

Криминалисти от полицейското управление в РУ-Нови пазар имали информация, че каспичанецът притежава антични находки, но импровизираната му колекция от различни епохи не била регистрирана. В дома му са намерени три металотърсача. Освен тях са иззети монети, предмети от бронз, керамични фрагменти, както и каменни сечива и предмети.

Назначена е експертиза, която да определи епохата, към която принадлежат. Възможно е част от находките да са праисторически.
Иманярът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в град Нови пазар. За извършено престъпление по чл. 278 ал. 6 от НК е образувано досъдебно производство и работата продължава под надзора на прокуратурата.