Доверителна адвокатска сметка в българска банка и още 80 сметки са били използвани за изпиране на поне 140 млн. евро, собственост на държавната петролна компания на Венецуела, срещу която има наложено ембарго, за да не финансира режима на президента Николас Мадуро.

До разкриването на схемата се стигнало след сигнал на финансовото разузнаване на САЩ до българската Държавна агенция "Национална сигурност", както и задействане на дипломатически канали.

Разследването за изпиране на пари тече от поне няколко седмици, но бе обявено в сряда след среща на американския посланик Ерик Рубин, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов.

Българинът Ц.Ц. със стотици милиони евро от Венецуела. ДАНС го прихвана!Американското разузнаване подало сигнала за нашенеца

"Обсъдихме съвместната ни работа по спирането на нелегални пари на незаконните власти във Венецуела. Трябва да сме сигурни, че парите на народа на Венецуела няма да бъдат откраднати. Трябва да отбележа отличното сътрудничество между американските и българските органи", каза след разговора си с Борисов посланикът на САЩ Ерик Рубин.

След тази среща Цацаров, Маринов и Георгиев отидоха да информират и президента Румен Радев. Преди седмица държавният глава се противопостави на правителството за признаването на опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Само седмица преди да бъде оповестено разследването за пране на пари, българското Министерство на външните работи опроверга съобщение в Twitter на венецуелския депутат Карлос Папарони, че България е била замесена в схема за изнасяне на средства на режима на Мадуро. Според него била замесена брокерска къща в страната ни.

Българинът Ц.Ц. получил венецуелските милиони за закупуване на храни, за спорт…Главният прокурор и шефът на ДАНС разплетоха пред медиите схемата

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че сигналът за пране на венецуелски пари е дошъл не само по линия на службите, но и по дипломатически път.

Рано сутринта в сряда ДАНС е поставила под контрол банковата сметка, стана ясно след разговорите в кабинета на Борисов. В предходните дни обаче по нея е имало движение, като са прехвърлени близо 50 млн., обясниха разследващи пред “24 часа”. Все още по сметката са налични значителни суми.

Сметката е разкрита в банка (Инвестбанк) на името на адвокат с инициали Ц. Ц. (Цветан Цанев). Според шефа на ДАНС Димитър Георгиев в момента този човек не е на територията на България.

Милионите от Венецуела са минали през ИнвестбанкДоверителните сметки, проверявани от ДАНС, са на адвокат Цветан Цанев

Цанев имал много паспорти – освен български адвокатът има още германски и такъв от Султаната на Оман. Именно в арабската държава е пребивавал най-често.

Към доверителната адвокатска сметка са били свързани различни сметки в различни банки, обясни шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

От доверителната сметка са правени преводи с вероятно фалшиви основания като финансиране на спортна федерация във Венецуела или закупуване на храни за латиноамериканската страна, разказа още главният прокурор.

Вероятно след приключване на разследването ще бъдат повдигнати обвинения за пране на пари.