Главният прокурор Сотир Цацаров разкри схемата, по която българинът Ц.Ц. е получил стотици милиони евро от Венецуела.

Към момента е ясно, че въпросните парични преводи са правени от Държавната петролна компания към български банкови сметки.

Основанията, по които са ставали преводите, са: Финансиране и подкрепяне на венецуелска спортна федерация и закупуване на храни за Венецуела.

Обвинител №1 посочи обаче, че основанията за финансовите трансакции са били фалшиви.

Цацаров обяви още, че вече са установени балгарска малка банка, както и титулярът на сметките - Ц.Ц., името му така и не стана ясно.

"Банката не е била замесена в измамата, но се прави пълен мониторинг. Когато имаме пълната картина на преводите ще бъдат предприети необходимите мерки", категоричен бе главният прокурор.

Разследването, по което си сътрудничим със САЩ, бе обсъдено на среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и американският посланик у нас Ерик Рубин.

На свой ред педседателят на ДАНС Димитър Георгиев обясни, че сметката с венецуелските милиони е една, но към нея са били свързани и много други.

По думите му е била използвана формата на доверителна адвокатска сметка, по която да пристигат сметки на клиенти, но която не се използва пряко от адвоката.

Той посочи, че титулярът на сметката има няколко гражданства и живее в различни държави, като към момента не е на територията на България.

 

Българинът Ц.Ц. със стотици милиони евро от Венецуела. ДАНС го прихвана!Американското разузнаване подало сигнала за нашенеца

Сотир Цацаров обяви, че ако целият механизъм на преводи стане ясен, то може да се говори за целенасочен канал за пране на пари.

Припомняме ви, че преди няколко дни депутатът от венецуелския парламент Карлос Папарони обвини президента на страната Николас Мадуро, че е накарал Националната петролна компания да източва държавни средства през България.

"Petróleos de Venezuela (PDVSA) иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", написа депутатът в Twitter, уверявайки, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.
Родното ни Външно министерство реагира тогава незабавно и обяви, че няма информация за подобни парични трансфери от властта в Каракас.

Очаквайте подробности!

Няма информация за паричен трансфер от ВенецуелаСпоред експерти голяма сума с пари няма как да бъде преведена през брокерска къща