Парични преводи, направени от Държавната петролна компания на Венецуела към български банкови сметки, са в Инвестбанк, съобщава Капитал. Основанията, по които са ставали преводите, са: Финансиране и подкрепяне на венецуелска спортна федерация и закупуване на храни за Венецуела, съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител №1 посочи обаче, че основанията за финансовите трансакции са били фалшиви.

Към този момент банката не е заподозряна като съучастник в престъпна схема за пране на пари. "Банката не е била замесена в измамата, но се прави пълен мониторинг. Когато имаме пълната картина на преводите ще бъдат предприети необходимите мерки", категоричен бе главният прокурор.

Банките имат строги изисквания в по отношение на преводите на големи суми и съмнителните транзакции трябва да се докладват на ДАНС. Не е ясно дали това е било правено и ако да, защо системата не е сработила българските власти да се задействат. 

От Инвестбанк коментират пред Капитал, че спазват разпоредбите на действащото законодателство, като поясняват, че и адвокатите и адвокатските дружества са длъжни да прилагат Закона за мерките срещу изпирането на пари при управлението на клиентски доверителни специални сметки.

Цацаров съобщи, че титулярът на сметката е адвокат и за целите на преводите е използвана именно негова доверителна сметка за клиенти. "В конкретния случай е използвана точно такава сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни", каза главният прокурор.

Според информация на "Биволъ", която на този етап не е потвърдена от официален източник,  става дума за  адвокат Цветан Цанев.  Името му се свързва с Сържавна сигурност, афера с каптагон и отвличането на либийски танкер. 

Преводите, заради които в момента се извършва проверка, са направени преди няколко месеца. 

Припомняме ви, че преди няколко дни депутатът от венецуелския парламент Карлос Папарони обвини президента на страната Николас Мадуро, че е накарал Националната петролна компания да източва държавни средства през България.

"Petróleos de Venezuela (PDVSA) иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", написа депутатът в Twitter, уверявайки, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.
Родното ни Външно министерство реагира тогава незабавно и обяви, че няма информация за подобни парични трансфери от властта в Каракас.

След среща на премиера Бойко Борисов  с посланика на САЩ Ерик Рубин стана ясно, че информацията за трансферите е постъпила  по дипломатическа и оперативна линия именно от американските партньорски служби.

Българинът Ц.Ц. получил венецуелските милиони за закупуване на храни, за спорт…Главният прокурор и шефът на ДАНС разплетоха пред медиите схемата