Мъж бе арестуван в опит да прекара близо 9 килограма марихуана от България към Турция. Задържането е станало преди 3 седмици, а днес Апелативен съд - Пловдив го освободи срещу 10000 лева гаранция. 

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че преди три месеца в качеството му на подбудител и помагач в съучастие с извършителя Е. Г., без надлежно разрешително е направил опит да пренесе през границата на страната от България в Турция на високо рисково наркотично вещество марихуана с общо тегло от 8,630 кг. на стойност 34 520 лв. като изпълнителното деяние не е довършено, поради независещи от него причини.

Апелативният съд прецени, че обоснованото предположение за съпричастност на А. К. към престъплението, в което е обвинен е налице, но другите две задължителни предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане по стража“ – опасност от укриване и опасност от извършване на престъпление, са отпаднали.

Съдът наложи на обвиняемия забрана да напуска страната с цел осигуряване на лицето за явяване пред правораздавателните органи от тук нататък.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.