С разпит на свидетели и без признание за вина стартира делото срещу тримата  инспектори от ДАИ - Пловдив, които бяха арестувани за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове.  

До 5 бона рушвети искали ДАИ-джиите от Пловдив, спипани с подкупиДимитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев се сдобиха с обвинителни актове

Тримата вече бивши инспектори, застанаха за пръв път пред Темида. По време на заседанието защитата на Янакиев, Милушев и Тенев, поиска делото да бъде върнато на фаза досъдебно производство. Адвокат Георги Кутрянски заяви в залата, че в обвинителния акт са допуснати съществени процесуални нарушения, с които се накърняват правата на защита на подсъдимите. Така те и представителите им не могат да организират защитата си.

„В диспозитива на обвинителния акт, а в самата фактическа обстановка се наблюдават сериозни разминавания. Не става ясно за какво са взети парите от свидетелите, както и какви административни нарушения са си затваряли очите тримата подсъдими. В показанията си клиентът ми – Милушев заявява, че е невинен и не е нарушил служебните си задължения. Извършените проверки на фирмите са завършили с актове. В обвинителният акт се говори за това, как Янакиев и неизвестно лице са поискали и взели подкуп, както и че неизвестно лице е предало три торби, в две от които е имало по 200 лева, а в третата салами. Кое е това лице и каква е ролята му – съучестник, съизвършител или подбудител? Има множество противоречия и относно времето и мястото на извършеното деянието”, заяви адвокат Георги Кутрянски.

Спрямо Паун Теневса повдигнати.

„Не става ясно от обвинителния акт къде е получен подкупа и кога. Получени са някакви пари от неустановено лице – кое е това лице? Не е ясно. Получил е чанта с пари и месо, но защо тези торби са 3, а само в две има пари. Много въпроси, чиито отговори не фигурират в обвинителния акт”, каза по време на разпоредителното заседание защитата на Паун Тенев– адвокат Руменов.

На същото мнение бе и адвокат Стефан Левашки, който представлява Димитър Янакиев. Юристът бе категоричен, че са налице разминавания и нарушения на правото на защита и на тримата подсъдими.

В крайна сметка обаче съдът констатира друго. Според председателя на състава, в досъдебното производство не са допуснати съществени нарушения, както и в обвинителния акт не са нарушени правата на защита спрямо Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев.

В същото време съдия Евстатиева измени мерките на тримата вече бивши инспектори от ДАИ. До днес те бяха с наложени мерки „домашен арест”, а магистратите им ги измениха на „парична гаранция”. Спрямо Тенев тя е 5 хиляди лева, с на Милушев и Янакиев гаранцията е определена в размер на 8 хиляди лева.