Тримата инспектори от ДАИ-Пловдив Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев , които бяха арестувани за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми, официално се сдобиха с обвинителен акт и делото срещу тях ще стартира в рамките на месец. 

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове. 

Първи за схемата сигнализира холандски гражданин, който има голям транспортен бизнес с тирове у нас. На фирмите са искани системно различни суми според големината им, затова и все още няма категорична оценка колко е общата прибрана сума от даяджиите.

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са привлечени като обвиняеми за това, че от 2017 година до юли 2019 година, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба – да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение.

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

Обикновено Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. 

Тримата инспектори многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева,  като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали неследващ им се дар – пари, суми в размер от 300 до 5000 лева. Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. 

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми. 

Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са с постоянна мярка "задържане под стража". За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.