Линейката, повикана за блъснатото дете на пешеходната пътека в пазарджишкото село Братаница, е закъсняла. Това заявиха жители на селото, свидетели на катастрофата, пред БТВ тази сутрин. Те излязоха на протест с искане за обезопасяване на централната улица на селото, която се явява част от пътя Велинград - Пазарджик и на която ежегодно стават инциденти.

Там преди обяд в понеделник полицай блъсна и уби на пешеходна пътека със служебен автомобил 8-годишно момиченце. Решил да заобиколи спрели коли, затова не видял детето, бяха неговите обяснения. То бе откарано в пазарджишката болница, където почина.

Защо не идва тази линейка - това питали насъбралите се на мястото на инцидента хора, разказаха тази сутрин две от жените. Според велинградската Спешна помощ няма забавяне на колата, пристигнала е за 10 минути. "Това е чиновник на бюро, казали са му, че ще бъде там за 10 минути, но не беше", отрекоха обаче двете жени, една от които е сред първите, притекли се на помощ на блъснатото дете.

Убитото момиченценце е от многодетно семейство. Общо били 7 деца, тя е била единственото и дълго чакано момиче.

"Шофирай така, сякаш всяко дете на пътя е твоето дете", гласеше един от плакатите на излезлите на протест жители на Братаница. Те планират да блокират пътя днес.

Според очевидците на вчерашната трагедия полицаят, който пътувал към Пазарджик със служебна “Шкода Октавия” без обозначителни знаци, е изпреварил няколко спрели преди пешеходната пътека коли, не видял пресичащото по нея дете и го блъснал. След удара момиченцето е изхвърчало на 15-20 метра. Било е живо, когато линейката пристигнала.

По време на жива връзка на Нова тв от мястото на тежкия инцидент няколко часа по-късно пред камерите там отново стана катастофа - мотор и учебна кола се удариха на същата пешеходната пътека. Автомобилът спря да пропусне деца, моторът се заби в него, мина само с огънати ламарини. 

Полицаят, помел детето, бил в шок от станалото, разказаха още очевидци. На въпрос закъде толкова бързал служителят на БОП в пазарджишката полицейска дирекция обяснил, че отива на оперативка. Хората разказа още, че колата му хвърчала. След като блъснала детето, е помела пътен знак и се е качила на тротоара, преди да успее да спре.

"Заслужаваше ли си да бързате?", питала го разстроена една от младите жени, притекли се на помощ на удареното момиченце. "Не", промълвил той. Мъжът бил тестван на място на наркотици и алкохол, отрицателен е.