Вече година и половина продължава делото срещу Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков. Срещу него са повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение.Срещу Харутюнян има и трето обвинение – увреждане на чужда вещ - автомобил. Става дума за джипът, който бе пробит от куршумите.

В днешното заседание стана ясно, че  финалът на делото все още е далеч. Редица искания бяха направени от страна на защитата на Харутюнян, двама свидетели все още не са разпитани, не е приета и изслушана комплексна съдебно медицинска и неврологична експертиза на Сергей. Последната вече е изготвена и депозирана в съда. Оказва се обаче, че вещите лица не са подали в законовия срок становището си, а именно 7 дни преди заседанието, и така изслушването им бе отложено за нова дата.

От неразпитаните свидетели, само един днес се яви в залата. Това бе приятелят на пострадалия Атанас Карастойков – Мариян Гарабетов. Той е станал свидетел на разговор между Атанас и непознат мъж, който се е провел по телефона.

„Карастойков бе на работа една неделя, около 20:00 часа аз бях при него, за да се видим. Около нас нямаше хора, тъй като заведението не работеше. Телефонът на Наско позвъня, той каза : „Ето ги, арменците звънят”. След като вдигна, аз чух ясно мъжки глас, който обиждаше Наско. Имаше и цинични думи. Чух и заплахи, не мога да пресъздам точно думите, но бяха от рода на „Ще видиш ти” и „Ще те намерим”. Разговорът продължи около 5 минути. Наско също нагруби събеседника си, след заплахите. След като приключи разговор, Наско ми разказа за боя пред дискотеката, както и, че заплахите идват на фона на въпросния конфликт. Дискусията по телефона беше преди стрелбата. За инцидента с Атанас научих от него. Той ми се обади и ми разказа”, каза Мариян пред съдебния състав.

След разпита на свидетеля защитата на Харутюнян представи няколко нотариално заверени документа, един от тях свидетелство за преминат курс на Сергей за безопасно боравене с оръжие. Този документ бе предоставен на съда във връзка с твърденията, че Харутюнян е лош стрелец, изхождащо от представена експертиза в предходно заседание. Тогава вещото лице заяви, че нараняванията по ръката на Сергей може да е причинено от неопитност в боравенето с пистолет.

Представен бе и документ, че Харутюнян има фондация с благотворителна цел.

По време на заседанието, адвокат Метриков поиска нова допълнителна експертиза, с която да се даде отговор дали ръкохватката на пистолета има ограничител. Това искане бе аргументирано отново с нараняванията по ръката на подсъдимия. Защитата поиска да бъдат направени още 5 очни ставки между различни свидетели, тъй като по думите на Метриков фактическата обстановка не е изяснена и има спорни точки в обвинителния акт.

Процесът продължава и в следобедните часове. Това магистратите ще се произнесат по исканията на защитата. За втори път ще се направи опит за видео-конферентен разговор със свидетел, който се намира в Армения. Към момента обаче няма официални данни дали тази връзка ще се осъществи.

Арменецът Сергей оспорва експертиза, нямал е рана от стрелба по ръкатаОпитват да се свържат със свидетел в Армения

Арменецът Сергей искал главата на простреляния портиер и 30 бона рушвет

Снимка:Архив