Процесът срещу Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков, продължава в Окръжен съд – Пловдив. Срещу него са повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение.Срещу Харутюнян има и трето обвинение – увреждане на чужда вещ - автомобил. Става дума за джипът, който бе пробит от куршумите.

Арменецът, стрелял по портиер на нощен клуб в Пловдив, официално се сдоби с обвинение

 

 

В днешното заседание бяха разпитани трима свидетели. Арман Алексанян разказа,че Сергей няма нищо общо със стрелбата, тъй като в нощта между 27 и 28 юли 2018 година били заедно. Пиели в приземно помещение в кооперация в Слънчев бряг и след това си легнали.

„Аз бях арестуван на 30-ти заедно със Сергей и още трима. Казах, че сме спали цяла нощ. Задаваха ми въпроси за един бой пред дискотека в Пловдив. Аз също бях там и мен ме удариха и бях в болница. Аз не видях какво се случи тогава, само че един служител на клуба удари Сергей, после се нахвърлиха още гардове срещу нас”, заяви Алексанян.

Подобни показания даде и още един от арменците - Арман Кеворкян. По думите му всички – той, Сергей, Арман и Артур празнували. Решили да посетят нощен клуб.

„Сергей не пи и той шофираше. Паркирахме до входа. Аз видях един познат – портиерът Наско. Прегърнахме се и си говорихме. После Наско отиде при Сергей, нещо си казаха. Обърнах се и видях, че Сергей е на земята. Не знам, но за мен Наско го удари. После се намесиха и още охранители и другите момчета от компанията. Стана бой. След това отидохме в болница. Артур беше със счупена челюст”, заяви Кеворкян.

След седмица – две, той е потърсил управителя на охранителната фирма.

„Срещнахме се до един хотел. Той ме увери, че ще изпрати човек, който да съдейства с лечението на Артур. Стиснахме си ръцете и си тръгнахме", заяви Кеворкян.

Оказва се обаче, че дни преди срещата на арменците – Артур и Сергей и управителят на охранителната фирма, представители на арменската общност са търсили служители на дружеството пред дискотеката, където е станал инцидентът.

Пред Петър Иванов те са заявявали, че искат пари, за да не предявяват претенции към фирмата.

„Мои служители ми предадоха, че сумите са около 30 хиляди евро, като парите са „глоба” към конкретно лице. Рекетът бе заради поруганата им чест. Относно събитието пред дискотека – научих за него и разбрах, че има пострадало лице. Възложих на директора „Вътрешна сигурност” към фирмата да посети лечебното заведение. Да се запознае със ситуацията и да съдейства за лечението на момчето. Поехме лечението на Артур, лично платихме за избор на екип при операцията. Това е жест, а не вина. Никой не предяви жалба и претенция. След това започнаха посещенията на арменците пред клуба, търсеха моите служители и искаха пари. Предадоха ми исканията им, но аз категорично отказах да платя. Така се стигна до срещата в моя офис. Дойдоха Сергей и Артур. Последният го познавах отпреди – той бе кандидат за председател на арменската общност. Имаше кампании в Пловдив. Артур представи Сергей, като пострадал. Още с идването в офиса заявиха, че искат да се разберем. Запознат с предишните им посещения пред дискотеката, аз веднага заявих, че няма как да ме изнудват и няма да платя. Второто искане бе относно Наско. Претенциите им бяха портиерът да бъде уволнен и да няма протекция от наша страна, за да се разберат с него. Това също отказах. Те не бяха доволни от срещата и си тръгнаха. С Арман Кеворкян също имах среща до един хотел. Той поиска 2-3 хиляди лева, за лечението на Артур. Отказах да дам парите – аз поех лечението на момчето. След време получих обаждане от адвокат – не си спомням името. Той заяви, че представлява четиримата арменци. Попита дали извънсъдебно може да оправим нещата. Категорично казах, че не се поддавам на изнудване и рекет”, заяви управителят на охранителната фирма.

Той разказа за самата ситуация пред клуба, позовавайки се на записите от камерите и последвалите разговори със служителите му.

„На кадрите се вижда Наско, който е на вратата. Пристига кола, управлявана от Сергей. Той позиционира возилото точно до първото стъпало на клуба, непосредствено до  входа. Така същата не може да се отвори напълно и не може да минават посетителите. Наско се доближи до водача. Портиерът е казал на Сергей, че така не може да спре, защото пречи. Предложил му е да паркира колата, вместо него, тъй като е имало много свободни клетки. Сергей е отказал и са си разменили реплики. От кадрите се виждаше как Сергей пръв посяга на Наско, а след това Наско се защитава и отвръща. Ясно се вижда и нож, който Сергей държи. Следва намеса на други служители, това вече са охранителите. Около минута и половина има гонка между гардовете и арменците. Що се касае за последните – не ги познавам. Знам ги задочно, тъй като компанията им е конфликтна. Когато имат резервация, около тях концентрираме голям брой охранители. Така процедираме в повечето заведения, с които работим”, добавя мениджърът.

Той е един от първите пристигнали на място след стрелбата по Карастойков. Получил обаждане, че Наско е пострадал след стрелба пред дома си и пристигнал с други служители на фирмата.

„ С Атанас проведох разговор, държеше ме в течение за състоянието му. Още при първото обаждане, Наско заяви, че е познал нападателя си. Посочи Сергей, като го е разпознал по патешката походка. Като управител на охранителна фирма аз не толерирам насилието. При работата ни, аз съм бил твърд при разговора със служителите, които знаят, че по-добре да са бити те, а не да бият”, допълни мениджърът на охранителната фирма.

По искане на адвокат Митриков – защитник на Сергей Харутюнян, бяха проведени две очни ставки.

Пръв един срещу друг се изправиха Харутюнян и шефът на дружеството по охрана. По думите на Сергей, той не е знаел кой е портиерът и не е питал за него по време на срещата в офиса на дружеството.

„Това нямам как да е истина. Все пак вашият приятел Артур се познава с Наско отпреди. Както казах , на камерите се вижда, че се поздравяват, прегръщат и си говорят. Няма как да не сте знаели, кой е. Освен това при срещата вие гледахте записа от камерата, в която се виждаше всичко”, заяви мениджърът, контрирайки думите на арменеца.

Втората очна ставка бе отново между управителя на охранителната фирма и Арман Кеворкян. Последният категорично отрече да е искал 2-3 хиляди лева, но и мениджърът отново го контрира, цитирайки част от разговора им, в който заявява „няма как да изкарате от мен пари чрез изнудване”.

Делото срещу Сергей Харутюнян продължава.

Снимка:Архив