„Изстрелът бе единствената ми реакция в страха и паниката. Бях обграден от група мъже, едър мъж ме блъскаше и удряше. Затова извадих пистолета”. Така 32 –годишният Редник Димитър Христакиев обясни поведението си, предшествало изстрела, с който рани двама след спор за паркомясто.

По данни на МВР 32-годишният военен спрял колата си пред гаража на друг 32-годишен мъж на улицата, за да отиде и да си вземе храна от близък ресторант. 

Собственикът на гаража видял неправомерно паркиралия автомобил и подал сигнал в полицията като помолил за съдействие органите на реда. По повод сигнала, екип на Трето РУ тръгнал към адреса. 

Две минути след първия сигнал, анонимен гражданин подава втори сигнал, че на същия адрес има простреляно лице. Служители на Трето РУ минута, две по-късно пристигат на място и установяват две лица с огнестрелни рани.  Установено е и лицето, произвело изстрел със законно притежаван пистолет. Той е военнослужещ в българската армия. Линейка е откарала пострадалите в УМБАЛ "Св. Георги”. Двамата са в стабилно състояние без опасност за живота.

Прокурорът подп.  Галин Андонов  заяви, че Военна прокуратура е повдигнала обвинение за опит за умишлено убийство.  По думите на обвинението, от събраните доказателства става ясно, че именно обвиняемият Димитър Христакиев  е извършил деянието. Оръжието му е било лично, а според подп.  Андонов,  ако обвиняемият бъде пуснат от ареста, има реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Той е дал подробни обяснения, а предвиденото от законодателя наказание за това престъпление е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. 

2 минути преди стрелбата: Раненият мъж подал сигнал в полицията, че военният е спрял пред гаража муВторият пострадал мъж е бил на неправилното място в неправилното време

Военна прокуратура изнесе данни, че 32-годишният Христакиев не е семеен и разполага със значителен финансов ресурс, който може да му бъде от помощ, за да се укрие. Прокурорът заяви, че обвиняемият има многобройни имоти- земи в село Златосел. Военният прокурор допълни, че преди изстрелите са нанесени два удара по тялото на обвиняемия от страна на пострадалия. “Ударите, които е отнесъл обвиняемият не са били насочени към жизненоважен орган, например глава. След тях той отстъпва назад, но не залита и с едно движение изважда оръжието и  възпроизвежда изстрел, без да помисли , че има наличие и на други хора,” допълни подполковник Андонов.

 По данни на Военното обвинение на видеозапис от охранителни камери се вижда как обвиняемият паркира автомобила си пред гараж, на който с огромна табела е обозначено да не се паркира. Той се завръща на мястото след 20 минути. Пострадалият Марио Маринов идва 4 минути след обвиняемия и се обажда на 112, като по номера на автомобила полицаите откриват собственика, пробват да се свържат с него, но не успяват. “Съпругата на пострадалия  е станала почти очевидец на случилото се, но  не е била с лице към тях двамата”, каза прокурорът. В близост до тях е имало мъж и жена, но въпреки това Димитър е стрелял.

Прокурор Андонов потвърди и написаното от TrafficNews, че куршумът е минал през тялото на Маринов и е улучил крака на минаващо покрай тях лице.”Не се е поколебал да стреля и то не, защото е бил уплашен , а да демонстрира превъзходство”, казаха още от обвинението. Последва и въпрос от военния прокурор Галин Андонов  дали преди да възпроизведе изстрелът Димитър е заредил пистолета, но той не пожела да отговори.

На мястото са намерени два пълнителя с пълен набор патрони.  След като има два пълнителя, които са пълни, това означава, че в цевта на пистолета е имало патрон. Има вадене и гърмене по човека. Умисълът да се държи патрон в цевта е, за да може веднага да се извади и да гръмне. Не знам какво е искал, но съм сигурен , че е искал да простреля пострадалия. Той не стреля във въздуха , а към човека. Обвиняемият е военослужещ и е обучаван да се защитава и по друг начин, а не да стреля по хората”, завърши подполковник Андонов.

 Защитата на обвиняемия адвокат Пламен  Бонев , заяви, че няма изложени аргументи, че Христакиев може да извърши престъпление или да се укрие. Той добави,че обвиняемият е станал земеделски производител преди да стане военен. По думите на му , пострадалият Маринов започва да нанася удари и напада Христакиев умишлено. “ Той ако е искал да го убие или рани смъртоносно , щеше да го направи”, добави още защитата. Бонев заяви пред съдия полковник Стойко Спасов, че Христакиев е нападнат с обиди- “ще те убия” и други. Според юриста това е неизбежна отбрана и обвиняемият е произвел изстрела отстрани, а не в гърдите на Маринов. “ Обвинение по чл. 116 - това е абсолютно пресилено”, каза адвокат Бонев.

В последната си дума военослужещият поиска по-лека мярка . „От 5 години съм военен, майка ми не е добре със здравето. Тя претърпя операция за отстраняване на мозъчен тумор. Движи се ограничено и няма възможност да напуска дома си. Понякога ходя до този ресторант и където намеря място, там паркирам. Мястото по никакъв начин не ми приличаше на гараж и помислих , че е изоставена постройка. Паркирах и отидох до ресторанта, за да поръчам храна. Върнах се и забелязах, че има автомобил, който е  спрял пред моя, а група хора не ме пускаха да напусна мястото. Очевидно всички се познаваха и цялото внимание се насочи върху мен. Тогава единият мъж започна да крещи – „тебе ли чакахме” , а аз казах че се надявам да не са ме чакали много", разказа през сълзи Христакиев. 

Той заяви още, че когато се е запътил към автомобила си е  застана пред вратата,но не са го пуснали да влезе. "Другите хора, които говореха с този господин, ме обградиха, а аз виждах, че срещу мен има агресивен човек, който крещи и ме заплашва. Физически беше добре подготвен, едър и мускулест. Видях, че ситуацията става сериозна. Той ме удари поне 4 пъти между корема и гръдния кош. Аз се уплаших много и се паникьосах. Изстрелът беше единствената реакция в страха и паниката. Беше без да се целя в някого. Видях, че атаката е предотвратена. Веднага прибрах пистолета, влязох в автомобила, заключих се, разглобих оръжието и го оставих на съседната седалка. Позвъних на 112. Дойде полицията и ми поставиха белезници” , завърши задържаният мъж.

Адвокатът допълни, че характеристичните данни на стрелеца са много добри. Негови началници са го описали като зключително етичен  и с добри професионални умения. Не е наказван и е награждаван от Министъра на отбраната- лично. С тези мотиви той пожела “парична гаранция”, като размерът ѝ няма значение, защото тя ще бъде платена от баща му.

Изправиха пред Военен съд мъжа, ранил двама души в Пловдив след спор за паркиранеПрокуратурата иска постоянното му задържане под стража