Пловдивският съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на Стоил Терзиев, който преби жестокo баща си в пловдивското село Неделево. В следствия на побоя, по-възрастният мъж почина в болницата.

На 16 март 2022 г. между бащата и сина възникнал битов конфликт в къщата, където живеели. Синът нанесъл на баща си удари с юмруци и ритници, като го удрял по главата и тялото и го оставил в безпомощно състояние. Непосредствено след инцидента, съседи извикали линейка, която откарала пострадалия в болница в Пловдив. На следващия ден мъжът починал в следствие на тежка емболия и дихателна недостатъчност.

Синът, убил баща си край Пловдив, го ритал жестоко в главатаПредстои утре да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража"

Разследването по случая продължава, като и към настоящия момент се извършват множество действия – огледи и разпит на свидетели. 

Както TrafficNews съобщи, двамата мъже са злоупотребявали ежедневно с алкохол. В сряда срещу четвъртък вечерта се скарали и по-младият мъж се нахвърлил с ритници срещу баща си.

Пред магистратите, наблюдаващият прокурор Петър Петров поиска задържане под стража за Терзиев.

След дадените показания от майката на убиеца, която е и съпруга на убития Димитрия Терзиева, експертната справка и оглед на местопроизшествие, той изтъкна, че е напълно възможно Стоил да извърши ново престъпление.

Това е „умишлено причинена смърт на родител. Механизмът, продължителността и интензитетът, с които е извършвал насилствените действия говорят за особена жестокост”, каза прокурорът.

От разказа му стана ясно, че  в продължение на 5 минути синът е нанасял удари с ръце и крака. Майката се мъчила да го спре, но той продължавал. Установени са наранявания по цялото тяло. Терзиев е съборил баща си, качил се е върху него и го е заклещил, след което е започнал да го удря. При огледа на къщата е открита обърната метална маса в двора, а на единия и крак са намерени кръв и коса от главата на бащата.

До момента Терзиев е осъждан 6 пъти от 2000 година насам за разнородни престъпления, включително за притежание на наркотици. Последно е осъден през 2018 година и е държан в затвора до 2019. Не е трудово ангажиран и няма източници на доходи.

Адвокат Йорданка Ловчева, представляваща защитата на Стоил, оспори исканията на прокурора, като заяви, че не е установено смъртта да е настъпила в следствие на действията на Стоил.

От разпита не майката е станало ясно, че състоянието на пострадалия се е влошило в болницата след вкарване на тръба, за да се види състоянието на белия дроб. Преди тази интервенция бащата не е имал проблеми с дишането. Те се появяват след тази манипулация. Към настоящия момент няма съдебно-медицинска експертиза, за да се каже от какво е настъпила смъртта и не може да се изведе предположение, че Стоил е отговорен за смъртта на баща си. Смъртта е настъпила в следствие на сърдечно съдова и дихателна недостатъчност, която може да е причинена от действията на медицински лица или други фактори. Не е установено и на кой е кръвта по масата. Не са установени толкова силни удари, които да причинят смъртта, няма установени и удари с тъп предмет. Бащата е предизвикал боя и първи е започнал да напада сина си и в следствие на това, и под влияние на алкохол, той се е защитил”, каза адвокатката.

Според нея няма опасност Стоил да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като живее във въпросната къща и няма средства да отиде другаде.

Тя поиска по-леката мярка – домашен арест.

Терзиев отговори, че няма какво да добави и също поиска от съда „домашен арест”.

Още откакто е навършил пълнолетие Терзиев има криминално досие. Той е личност с изключително висока степен на обществена опасност, заключиха магистратите от съда и го оставиха в ареста.

Пред TrafficNews прокурор Петър Петров коментира защо е поискал най-тежката мярка за отклонение.

На първо място, обстоятелството, че се касае за престъпление, в което синът е убил баща си. Това е изключително висока обществена опасност. На второ място, е самият механизъм за извършване на деянието. Изключително зверски побой, множество наранявания. Буквално е озверял. На трето място – извършителят има вече шест присъди зад гърба си, т.е. налице е една много висока обществена опасност” коментира представителят на държавното обвинение.