При акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в неделя е разбита организирана престъпна група за трафик на мигранти и проститутки. .

Бандата била спипана по време на "производствен" банкет на остров насред река Дунав, по думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Акцията е била проведена на територията на Видин, Монтана, София и Бургас. Вчера в един от тунелите на "Витиня" са били задържани 9 мигранти от ирански и иракски произход - 3 деца, 3 жени и трима мъже. Те трябвало да бъдат прекарани с две модерни моторници до румънския бряг, където щели да продължат към Западна Европа.

Според Гешев тарторът на заловената банда е поръчал палежа на граничното полицейско управление във Видин през март тази година. Тогава бяха заловени двама мъже с бутилки бензин, които се канеха да запалят цистерна с 10 тона нефт. Евентуален взрив щеше да опустоши целия крайдунавски град. 

Гешев обясни, че палежът бил поръчан като отмъщение заради досъдебно производство срещу групата за трафик на мигранти.

 Операцията срещу заловената в неделя банда е отнела няколко месеца, а при залавянето й са участвали катери на Гранична полиция, обясни още Гешев.  

Той отговори и на въпрос за кандидатурата му за главен прокурор, издигната от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

"Не съм човек, който ще избяга от отговорност, нито от доверието на професионалната общност. Нито бягам от битки, или от това да изразявам личното си мнение", коментира Гешев, който засега е единственият номиниран за наследник на Сотир Цацаров. "Не ме е страх какви ще са последствията. Важното е да се казва истината", допълни още зам.-главният прокурор.

По повод на това, че до момента е единствен кандидат, Гешев напомни, че същата ситуация е била и преди избора на Борис Велчев. "17 човека от ВСС номинираха един друг бъдещ главен прокурор, но такава реакция нямаше, а за мен Борис Велчев беше един успешен главен прокурор", добави Гешев.