15 години присъда получи Илиян Рангелов за убийството на годеницата си Милена Динова в Куртово Конаре.  Магистратите го признаха за виновен, но го оправдаха убийството да е извършено по особено жесток начин. Той бе осъден да плати по 180 хиляди лева обезщетение на майката и бащата на Милена.

Делото се гледа за втори път в Окръжен съд. Причината за новото разглеждане на делото се оказа съществена, но отстранима грешка, допусната още в първа инстанция. Решението дойде в средата на миналата година след решение на ВКС. Още от разпоредително заседание Илиян Рангел заяви за пореден път, че е невинен и не призна фактите и обстоятелствата по случая.

Както TrafficNews разказа, младата жена бе убита на 28 декември декември 2016 година. Илиян и Милена  имали много проблеми и често са избухвали скандали между тях. Те били сгодени от май, а на Коледа той й подарил пръстен. Веднага след празника избухнал и последният голям скандал между двамата преди фаталната нощ. 

Рангелов не пускал никъде Миленa, дори и на кафе с приятелки. Често скандалите им били именно заради болезнената ревност на Илиян. Той е и изключително агресивен като често изпадал в моменти на амок и умопомрачение.

Милена е работила в месарската фирма „Новомес”, като в нощта на убийството тръгнала към работа, а Илиян е настигнал близо до дома им. Двамата се скарали, след което той я ударил в главата и забил ножа в гърдите й. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Колегите на Милена открили тялото й, след като се притеснили, че не е отишла на уговореното място.

Часове след убийството, Илиян сам е направил пълни самопризнания.

Той бе арестуван и спрямо него повдигнато обвинение. Още в първите часове от ареста му, Рангелов направи опит да се самоубие, като разряза ръката си с пластмасова запалка. След като бе стабилизиран, той се изправи пред магистратите, където получи постоянна мярка „задържане под стража”.

Година по-късно делото бе стартирано. В залите на Окръжен съд бяха изслушани всички свидетели и вещи лица. Всички улики водеха към Илиян Рангелов, който до последно отричаше да е автор на жестокото убийство. Неистова болка изпитаха близките и роднините на Милена, когато пред погледите им бе излъчен следственият експеримент. На мултимедията бе представена цялата фактическа обстановка около случая, а кадрите бяха изключително мрачни и жестоки. Илиян показваше няколко пъти как поваля жертвата и забива ножа в гърдите й.

Но дори в последната си дума пред Окръжен съд, Илиян категорично отказа да признае вина. Магистратите го осъдиха на 14 години затвор, тъй като според тях не е извършено престъпление по член 116 / убийство по особено жесток начин/ , а по член 115. Родителите на момичето бяха буквално съкрушени, като чуха решението на съда. 

Както семейство Динови, така и Рангелов обжалваха пред Апелативен съд присъдата. Въпреки борбата, въззивната инстанция също не постанови най-тежкото наказание спрямо Илиян. Те увеличиха  с две години престоя му затвора.

В началото на юли обаче, делото претърпя обрат. Заради нарушения в един от протоколите още на първа инстанция, Върховният касационен съд върна делото на фаза „разпоредително заседание”.

В средата на септември, залата в Окръжен съд отново бе препълнена от близките на Милена. Преди всяко заседание те бяха пред съда с трансперант в ръка „Справедливост за Милена”. Пред магистратите Рангелов отново с високо вдигната глава каза „Невинен съм”.

През цялото време Илиян не призна вина и категорично заяви, че не е виновен и не той е убиецът.