Арестът на един от най-издирваните българи - 47-годишният Петър Митев, днес беше анонсиран от органите на реда. Търсенето му продължи 15 години. Митев бе обявен за опасен престъпник и бе издирван от българските власти, "Европол" и "Интерпол". 

Повече за това как беше заловен Митев и за какво бе издирван повече от десетилетие, вижте тук:

Арестуваха един от тримата най-издирвани българи от ЕврополМитев е осъден за трафик на жени

Новината за ареста му стана причина да обърнем внимание кои са другите трима българи, които се издирват приоритетно от "Европол". Те са включени в списъка на най-опасните престъпници на територията на Европа. 

Антон Петковски - убиецът от Селище.

Преди повече от 20 години, на 12 декември 2001 г., Антон Живков Петковски застреля възрастен мъж с автомат "Скорпио". Престъплението бе извършено в село Селище, а според обвинение Петковски е член на престъпна организация. Няколко часа по-късно в покрайнините на същото село Петковски застреля със същия пистолет свой съдружник, вероятно с цел да прикрие следите си. Разбил и лицето му, за да попречи на разпознаването му. За извършените убийства Петковски беше осъден на доживотен затвор на 8 октомври 2012 г.

Междувременно обаче Антон изчезва безследно. Той последно е забелязан в Сандански ден преди обявяването на присъдата. По оперативна информация Антон Петковски е напуснал страната в посока Гърция. 

Това, което се знае за него, е че към днешна дата трябва да е на 56 години. Роден е на 11 окромври 1966. 

Освен от "Европол", Антон се издирва като особено опасен убиец и от "Интерпол" с червена бюлетина. 

Мустафа Шакир - наркотрафикантът Саантима.

През септември и октомври 2009 г. Мустафа Мехмед Шакир в престъпен съюз с още четирима извършители са склонили друг български гражданин да пренесе нелегално хероин от Турция за България. Престъплението е разкрито на 7 ноември 2009 г., когато мулето от престъпната групировка е задържано с 27,415 килограма хероин /тогава равняващи се на а 1 781 975 лв/. Шакир има богато криминално досие. Не случайно още по време на разследването, изчезва безследно, но пък подписва документи на адвоката си да го представлява. 

Заради хванатото муле с дрога, го съдят по две обвинения. Едното е, че Шакир е подбудил кой да вземе хероина от Истанбул и да го пренесе до България. А другото - че е участвал в група за трафик, действала от 1 януари 2006 г. до 6 ноември 2009 г. Така, макар и задочно, Шакир получава 16 г. затвор и 200 000 лв. глоба заради тежестта на престъпленията. 

Шакир обаче изчезва още по време на процеса и въпреки опитите да бъде намерен в Германия, остава в неизвестност вече повече от 10 години. 

Шакир е висок над 175 см, с очи пъстри и коса кестенява. Разбира български и турски. На 54 години е към 2022 г. Прякорът му е Саантима (идва от думата сантим - дребна монета, стотинка - бел.ред.).

Николай Куркучев - поморийският бизнесмен.

 

Българинът Николай Куркучев е един от 10-те най-издирвани престъпници в Испания. 54-годишният мъж се издирва като лидер на международна група за трафик на наркотици от Южна Америка до Европа. Именно заради това страната, където е обвинен и съден, и по чието искане се издирва е Испания. 

Куркучев е главно действащо лице и организатор на схема за трафик на големи количества незаконни наркотици. Организацията е била специализирана във вноса на кокаин, скрит в легални стоки, в контейнери, изпращани от Колумбия, под привидността на легална търговия.

При пристигането си в Европа легалната стока била изпращана в лаборатории, където наркотикът бил извличан. Организацията изпращаше свои собствени „химици“, за да гарантират, че максималното възможно количество вещество е възстановено. Вътре в Европа те пренасят кокаина в превозни средства със скрити отделения.

Регистрирани са три пратки от Южна Америка за България с общо 740 килограма кокаин. Разследването разкрива, че това лице е лидер на организацията в България, където е получавал кокаина и е организирал всичко, за да го изпрати по-късно в други европейски страни, където е добиван и разпространяван. Освен това той ръководи разпространението му в цяла Европа. Той се смята за опасен и вероятно въоръжен.