47-годишният Петър Митев е арестуван при операцията на служители на сектор „Издирване“ - ГДНП. Действията са реализирани на територията на с. Зелено дърво, обл. Габрово, на 11 октомври, след продължително разследване за установяването на местонахождението му. 

Митев беше обявен за издирване във връзка със 7-годишна присъда, постановена му от българските магистрати за международен трафик на хора през 2007 година, откогато е в неизвестност. Същата година е обявен за общодържавно издирване, а от 2013 г. - за международно от Интерпол, с „червен бюлетин“. От 2021 година е един от тримата най-издирвани българи в платформата eumostwanted на Европол. 

По информация на TrafficNews в периода октомври 2003 г. – 2 февруари 2005 г. в градовете Димитровград, България, и Аахен, Германия, Петър Досев Митев е набирал сам и транспортирал в престъпно съдружие с друг извършител четири млади българки с цел сексуална експлоатация. За набирането на жени е използвал фалшиви обещания за работа, а жертвите е транспортирал през границата. Именно по това престъпление е осъден на 7 години затвор. 

Криминалистите попаднали на следите му и след проведената специализирана полицейска операция Мирев, който се представял със самоличността на свой роднина, е установен и задържан в с. Зелена дърво. При последвал обиск на адреса, който е обитавал, е намерено незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси за него.