Районният съд в Мездра днес наложи ефективно наказание от 6 години "лишаване от свобода“ на Димитър Йотов, които той ще трябва да изтърпи при първоначален общ режим.

Той бе обвинен в неправилно съхранение на оръжие, вследствие на което е настъпила смъртта на 8-годишно момче, внук на бившият прокурор и депутат Тома Томов. Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 8 януари т. г. в Мездра в дома си е държал четири пушки и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона и правилника за съхраняването им.

Вследствие на това 8-годишният му син се добрал до една от пушките на ловеца и произвел изстрел срещу връстника си като го убил неволно на място.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, съобщи "24 часа".

Подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съдът да намали наложеното наказание с една трета.

Първоначалното наказание, определено от съда за това престъпление е 9 години лишаване от свобода, което след редукцията определя наложеното наказание за Йотов да е 6 години затвор. Подсъдимият ще трябва да заплати общо 400 000 лева на родителите на починалото дете.