Между 5000 лв. и 10 000 лв. са дали седмината сирийци, заловени в камион край Китен на 19 октомври, за да бъдат нелегално транспортирани през страната.

Те са били организирани и логистично подпомогнати от кмета на котелското село Тича Якуб Шабанов, съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, цитиран от „24 часа”.

Разследването е установило, че Шабанов е пребивавал в Царево на 12 и 19 октомври, като и в двата случая това е ставало късно през нощта.

На 12-ти бежанци не са превозвани, но на 19.октомври  Якуб, придружаван от две лица , организирал транспортирането на седем  сирийски граждани - от територията на Царево до вътрешността на страната, обясни наблюдаващият прокурор Щилиян Димитров.

Кметът на Тича се свързал с човек, който имал камион и му обещал около 2000 лв., за да превози групата мигранти. През цялото време Якуб е споделял информация за местоположението им чрез мобилно приложение..

 Якуб Шабанов е задържан през нощта на 19 октомври  в село Тича. Той е с криминално досие -  има регистрации за държане на наркотични вещества и за управление на нерегистрирано МПС, съобщиха още от прокуратурата.