Делото срещу Здравко Дечкин, обвинен в убийството на милионерката от Пловдив – Виолета Балабанова, продължава в Окръжен съд.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година  Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Непознат мъж я връхлетял, изтръгнал от ръцете ѝ кожената чанта, в която държала документите си, а след това я намушкал неколкократно с нож в областта на корема.

Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената.

10 години по-късно Здравко Дечкин отговаря пред съда за грабеж, придружен с убийство. Според държавното обвинение, поръчител е именно нейният наследник, починал при катастрофа няколко години по-късно.  17 хиляди лева и BMW Х5, собственост на Балабанов, била цената, която той обещал на Дечкин за мократа поръчка. Самият Дечкин отрича да е убил жената, въпреки че полиграфът е отчел твърдението му като лъжовно.

Процесът продължи с разпита на петима свидетели, всички съседи на Балабанова, които първи са се отзовали на местопроизшествието. Становище дадоха и две вещи лица, чиито експертизи бяха приети в съдебна зала.

Първият човек, открил Балабанов, бил Радко Чорбаджийски. Той е чул виковете за помощ на жената. Слизайки пред входа на блока, той заварил Балабанова в кръв да лежи на площадката.

„Имаше прободна рана. Каза, че са я ограбили. Бил е нисък мъж с шапка и суитшърт. Раната беше много сериозна, червата й бяха отвън. Дойде линейка, после дойде и синът й Жоро. Беше неадекватен, нервен. Качихме го с баща ми в колата ни и отидохме в болницата. Там Виолета претърпя операция”, разказа Чорбаджийски. Той обаче не можеше да си спомни голяма част от фактите около случая, както днес, така и през през 2019 година на втория разпит.

„Тогава една жена, която ме разпитваше, ми даваше насоки какво съм казал по време на първия ми разпит. Така се водихме по тези показания и написахме вторите миналата година”, заяви още Радко Чорбаджийски.

Сред първите видели ранената Балабанова бяха Йоно Йонов и Мария Лантовска. Първият заяви, че Виолета е викала силно и това е провокирало съседите да излязат от домовете си.

„Аз бях с внука ми на терасата, когато се чуха писъци за помощ. Веднага разпознах гласа на Вили. Повиках линейка, но не слязох долу, защото детето е малко и не исках да гледа. Единствено чух как някой тича, но не видях лицето му, както и накъде се насочва”, разказа пък Лантовска.

Последен пред съда се изправи Иван Каблешков. Той не е станал свидетел на кървавия инцидент, но е викан от полицията заради предходно нападение и то над него.

„Видях, че има много полиция и ленти. Когато попитах какво става, униформените ми казаха за Виолета. Тогава им разказах, че месец и половина по – рано, точно на тази улица бях нападнат от клошар с нож. Повикаха ме в следствието, за да изготвим фото робот. Казаха ми, че така ще изключат от заподозрените въпросния мъж. Той рови по боклуците, от ромски произход е. След това същия го видях и пред Следствието. Аз не дружах с Георги Балабанов. Чувал съм от съседи, че е бил наркоман, че е потрошил пиян не една или две коли. Дължеше на баща ми пари. Тогава ходи при бащата на Георги, за да си ги търси, но той му заяви, че вече няма да оправя бакийте на сина си”, разказа Иван.

След разказа на Каблешков бе поискано да се прочетат  показанията му в досъдебното производство.

Тогава Иван Каблешков бил заявил, че Георги Балабанов е измамник и наркоман. Приживе баща му е погасил борчовете. Георги е блъснал няколко коли, но се е отървал с подменени проби за алкохол. Самия Иван не веднъж го е оправял и го е прибирал друсан.

„Това не е вярно. Тези неща са ги написали полицаите. Аз още тогава им казах да ги махнат и да ги изтрият. Те казаха, че не било важно да не се притеснявам. Само един път съм прибирал Георги и тогава не съм знаел дали е пиян или дрогиран. Що се отнася до всички останали, това не го знам аз, а съм го чувал в квартала”, заяви категорично Каблешков.

Заседанието по случая бе отложено за нова дата. Причина за това бе липсата на част от свидетелите. Освен това поради техническа грешка бе отложено изслушването на тройната съдебно медицинска експертиза. Вещите лица ще дадат становището си на следващо съдебно заседание. До тогава Здравко Дечкин ще остане в затвора в Пловдив. 

Близък на убитата в Пловдив милионерка: Попитах я дали е бил синът ѝ, тя извърна глава и заплакаВ показанията си отпреди 10 години свидетелят определя Георги като "плейбой с широки пръсти"

Здравко Дечкин, подсъдим за убийство преди 10 години, не признава винаПроцесът срещу него започна, разпитват свидетели