Здравко Дечкин, който е подсъдим за убийството на бизнесдамата от Пловдив Виолета Балабанова, не признава вина. Днес делото продължава в Окръжен съд, като процесът започна по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Посегателството стана през 2009 година, а Дечкин бе задържан преди близо година. В съдебна зала, защитата на Дечкин в лицето на адвокат Елдъров, поиска делото да протече по общия ред. Здравко Дечкин отказа да дава обяснения на този етап. В момента започна разпита на свидетелите. Сред тях са внукът на убитата Виолета Балабанова и бившата й снаха.

Как се стигна до убийството и ареста на Дечкин? На 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 17 хиляди лева и BMW x5, собственост на Балабанов, била цената, която синът на Виолета обещал на Дечкин за мократа поръчка.

Съседи видели ранената жена и се обадили на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 година. След смъртта й Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения. Пръстовите отпечатъци на Дечкин са били открити на входната врата на Виолета. Следите се намерени още през 2009, ала на Дечкин е направена криминална регистрация едва през 2018, когато се води досъдебно производство срещу него за наемането на работа на непълнолетно лице.

17 бона, BMW X5 и 14 разговора между Дечкин и Балабанов за убийството на майка му ВиолетаДетектор на лъжата сочи, че Дечкин лъже за събитията през 2009 година